Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σφοδρότητα με την οποία χτυπά η κακοκαιρία Ελπίς την Αττική έχει «παραλύσει» την πρωτεύουσα, ενώ χάος επικρατεί στην Αττική Οδό με την έντονη χιονόπτωση να έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες οδηγούς για πολλές ώρες και την Τροχαία να επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε όσους έχουν περάσει αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους. Η ταλαιπωρία είναι πολύωρη με πολλούς οδηγούς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 5 ώρες ενώ το κυκλοφοριακό κομφούζιο, πέραν της χιονόπτωσης, έγινε εντονότερο όταν δίπλωσαν δυο νταλίκες στο ύψος του Γέρακα, στην έξοδος 18, με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα δυο ρεύματα.

Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί εκνευρισμός για τους υπευθύνους της εταιρείας που διαχειρίζονται την Αττική Οδό, καθώς είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να κυλήσουν όλα ομαλά. Το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο λόγο η εταιρεία δεν έκλεισε την είσοδο στους οδηγούς το πρωί και τους άφησε να μπουν στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στις εξόδους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, πως οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, στη σύσκεψη που έκανε ο υπουργός «όλοι έχουμε αναλάβει κάποιες ευθύνες, εμείς έχουμε αναλάβει όλους τους κεντρικούς άξονες».

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν κυρίως στην Αττική Οδό ο κ. Πατούλης είπε: «Κάποιος από αυτούς να βγει και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι δεν έκανε. Αν μας ζητήσει κάποιος να ανοίγουμε και την Αττική Οδό που είναι ευθύνη άλλων, να το πράξουμε αλλά αυτό θα είναι σε βάρος άλλων οδών σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Να πάρετε τους υπευθύνους, που έπρεπε να είχαν κάνει τα πάντα, και να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό».

Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική. Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, είπε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων, συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό». Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από Τροχαία και Πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή. Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Η Τροχαία δέχεται κυριολεκτικά εκατοντάδες κλήσεις το λεπτό από εγκλωβισμένους οδηγούς, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπερκεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί ο χιονιάς με αποτέλεσμα χιλιάδες οχήματα να είναι ακινητοποιημένα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά οχήματα δεν είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και ακινητοποιούνται στο χιόνι με αποτέλεσμα να «κολλάει» ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιοι από τους οδηγούς (σ.σ. συγκεκριμένη μαρτυρία έφτασε στο Reader) μην αντέχοντας άλλο την ακινησία, παράτησαν τα αυτοκίνητά τους μέσα στo τούνελ της Δουκίσσης Πλακεντίας που έχουν ακινητοποιηθεί και έφυγαν με τα... πόδια, λέγοντας πως θα πάνε να τα πάρουν όταν θα βελτιωθεί ο καιρός! Δείτε αποκλειστικά πλάνα και φωτογραφίες του Reader από τις απίστευτες σκηνές που διαδραματίζονται στην Αττική Οδό: 

Από την άλλη, στα social media υπάρχει «έκρηξη» αντιδράσεων για το χάος που επικρατεί στους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, με πολλούς από τους εγκλωβισμένους οδηγούς να ανεβάζουν αναρτήσεις ζητώντας βοήθεια.

https://twitter.com/SinisterKid11/status/1485556487644753921?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/Konstan_Sof/status/1485618654838509574?ref_src=twsrc^tfw

Τι υποστηρίζει η Αττική Οδός

Από την πλευρά της, η Αττική Οδός, σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα οφείλονται σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρείας «Αττική Οδός» αναφέρει: «Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές».

Επιπλέον, η εταιρεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. «Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν "διπλώσει" νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά». Στην Αττική Οδό, σύμφωνα με την εταιρεία, επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της εταιρείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αττικής Οδού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA