Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα σύνθετο θέμα, για το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησής του, εξελίσσεται η διαδικασία αποζημίωσης των χιλιάδων οδηγών, που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό την περασμένη Δευτέρα από τη χιονοθύελλα που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς. Η καταβολή των 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που ακινητοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο, την οποία ζήτησε από τη διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αντίθετα αναζητείται ακόμα η φόρμουλα καταγραφής των οχημάτων, που εισήλθαν και τελικώς δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ σε κάποια έξοδο της οδού. 

Η διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού, σε επικοινωνία που είχε το Reader με τους υπευθύνους της, αναφέρει ότι η αποζημίωση των εγκλωβισμένων οχημάτων δεν είναι μία απλή διαδικασία και για το λόγο αυτό δεν έχει καταλήξει με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες και παράμετροι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τρίτη (25/1) η Αττική Οδός, «οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές».

Αττική Οδός: Οι κάμερες και οι αποδείξεις από τα διόδια

Θέσαμε λοιπόν το ερώτημα στη διαχειρίστρια εταιρεία εάν στην καταγραφή των οχημάτων θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα καμερών του αυτοκινητόδρομου λαμβάνοντας αρνητική απάντηση καθώς, όπως μας επισημάνθηκε, οι κάμερες δεν παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Ενα επίσης αδιευκρίνιστο σημείο είναι εάν στη διαδικασία αποζημίωσης θα χρειαστεί η προσκόμιση της απόδειξης των διοδίων αφού μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας όλα τα αυτοκίνητα μπήκαν στην Αττική Οδό χωρίς την καταβολή διοδίων οπότε αρκετοί οδηγοί, που ακινητοποιήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, δεν έχουν στα χέρια τους το αποδεικτικό εισόδου. 

Επιπλέον, όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της διαχειρίστριας εταιρείας, η Αττική Οδός δεν έχει γνώση εάν και σε ποιο βαθμό τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία ή κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία ώστε με αυτό τον τρόπο να συνταχθεί η λίστα των οχημάτων, που θα πρέπει να αποζημιωθούν με το ποσό των 2.000 ευρώ. Για όλους τους παραπάνω λόγους η διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού, όπως υπογράμμισε στο Reader, είναι έως αυτή τη στιγμή υπό σκέψη για να βρεθεί λύση, για την εξεύρεση της οποίας δηλώνεται ότι απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Αττική Οδός: Τι ειπώθηκε στο υπουργικό

Στο μεταξύ, η απόδοση ευθυνών από την κυβέρνηση στην Αττική Οδό για τα όσα συνέβησαν στον αυτοκινητόδρομο κατά την επέλαση της χιονοκαταιγίδας υπήρξε σχεδόν ακαριαία με τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να κάνει την αρχή. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2022, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ευθέως για τις «σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα.

Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο», με τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει ως εξής: «Ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί». 

Αττική Οδός: Επιτήδειοι ψάχνουν τρόπο να πάρουν τις αποζημιώσεις

Από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε πως η Αττική Οδός υποχρεούται να δώσει 2.000 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, κάποιοι «έξυπνοι» στην περιοχή του Κορωπίου προσπάθησαν να περάσουν τα οχήματά τους στην Αττική Οδό και να τα παρκάρουν στην άκρη του δρόμου για να καρπωθούν κι εκείνοι την αποζημίωση. Από τη στιγμή που έγιναν αντιληπτές αυτές οι κινήσεις από κάμερες της Αττικής Οδού, έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για να εποπτεύσουν τον χώρο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ οι Αρχές κάνουν περιπολίες για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA