Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέρα από την ανείπωτη θλίψη που έχει προκαλέσει ο απροσδόκητος χαμός του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, κάνοντας ορειβατικό σκι στα Τζουμέρκα, υπάρχουν και αμέτρητα ερωτήματα για τις συνθήκες γύρω από τη διάσωσή του! Ο 21χρονος αναρριχητής έπεσε σε γκρεμό, έχοντας εγκλωβιστεί, σε ένα βάθος περίπου 300 μέτρων με αποτέλεσμα -αρχικά- τον βαρύτατο τραυματισμό του.

Διαβάστε ακόμη: Ερμής Θεοχαρόπουλος: «Υπάρχεις ακόμη ανάμεσά μας» - Το αντίο στον ορειβάτη που πέθανε από τον ΕΟΣ Αχαρνών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, στην επιχείρηση της διάσωσης του Ερμή Θεοχαρόπουλου είχαν σπεύσει ειδικά κλιμάκια της ΕΜΑΚ ενώ από αέρος επιχειρούσαν και ελικόπτερα για να τον εντοπίσουν, να τον παραλάβουν και να τον διακομίσουν σε νοσοκομείο, καθώς έχριζε άμεσης ιατρικής φροντίδας και χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διασωστών της ΕΜΑΚ που τον εντόπισαν, ο νεαρός είχε τις αισθήσεις του για περίπου τέσσερις ώρες. 

Κάπου εκεί όμως ξεκινούν τα ερωτήματα με τα αμέτρητα «γιατί», καθώς στην επιχείρηση διάσωσης του Ερμή Θεοχαρόπουλου, εκ πρώτη όψεως, φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά λάθη στον συντονισμό. Αρχικά, το πρώτο ελικόπτερο της ΕΜΑΚ που έφτασε στο σημείο, αφορά στην εύρεση και τη διάσωση του 21χρονου ορειβάτη. Το δεύτερο ελικόπτερο ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και το τρίτο ελικόπτερο που έσπευσε ήταν του Ελληνικού Στρατού.

Παράλληλα, κανένα από τα ελικόπτερα δεν ήταν του ΕΚΑΒ, όπως και θα έπρεπε και κυρίως κανένα από τα τρία δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία, όπως επίσης, σε κανέναν από τα τρία δεν επέβαινε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Οπως σημείωσε η αδελφή του θύματος, μιλώντας στον Alpha, το ελικόπτερο που τελικά παρέλαβε τον αδερφό της δεν διέθετε καν απινιδωτή ή έστω ένεση αδρεναλίνης: «Αρχικά, το πρώτο δικό μου ερωτηματικό είναι το γιατί να φτάσει η βοήθεια μετά από 3,5 ώρες.

Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μας έχει απαντήσει ούτε στα ερωτήματά μας, γιατί να μην διαθέτουν τα ελικόπτερα ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην οικογένειά μας, στο ελικόπτερο δεν υπήρχε ούτε απινιδωτής, ούτε καν ένεση αδρεναλίνης. Στην ουσία, το ελικόπτερο πήγε... άδειο. Εμείς λοιπόν, αυτό που λέμε είναι γιατί ενώ γνώριζαν ή υπέθεταν ότι ο αδερφός μου θα ήταν βαριά τραυματισμένος να μην υπάρχουν έστω τα βασικά μέσα στο ελικόπτερο, ώστε να του έδιναν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο που τον βρήκαν;», διερωτήθηκε η αδερφή του Ερμή Θεοχαρόπουλου.

«Αδεια» ελικόπτερα λόγω... πρωτοκόλλου 

Στα ερωτήματα της οικογένειας φαίνεται πως υπάρχουν απαντήσεις που δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση στήθηκε πρόχειρα! Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Alpha, τα ελικόπτερα των ΕΜΑΚ, Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού δεν είναι εξουσιοδοτημένα να μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό. Δηλαδή, δεν αναγράφεται στο πρωτόκολλό τους ότι πρέπει να επιβαίνουν γιατροί και νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων ελικοπτέρων ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών και Διάσωσης, με επίκεντρο την ανεύρεση και διάσωση ανθρώπων, δίχως να υπάρχει μέριμνα για την παροχή πρώτων βοηθειών. 

Καθηλωμένα στο έδαφος λόγω... κόστους

Και το τελευταίο και ίσως χειρότερο ερώτημα αφορά στα καθ' ύλην αρμόδια ελικόπτερα για τη διάσωση και μεταφορά τραυματιών: Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ διαθέτει αρκετά ελικόπτερα που έχουν αποκτηθεί από δωρεές ιδιωτών και παρ' όλα αυτά παραμένουν καθηλωμένα, είτε επειδή δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση, είτε έχοντας μηχανικά προβλήματα που δεν επισκευάζονται, είτε επειδή δεν έχουν επιδιορθωθεί λόγω του υψηλού κόστους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA