Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ατιμωρησία φαίνεται πως αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον κύκλο της αιματοβαμμένης οπαδικής βίας. Για να φτάσουμε στον άδικο χαμό του Αλκη Καμπανού στη δολοφονική επίθεση κοντά στο γήπεδο του Αρη στη Θεσσαλονίκη, προηγήθηκαν πολλά βίαια περιστατικά, τραυματισμοί και θάνατοι που δυστυχώς, τα θύματα και κυρίως οι συγγενείς τους, δεν βρήκαν ούτε καν ηθική δικαίωση μέσω της νομικής οδού. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Βούλγαρου οπαδού του Αρη, Τόσκο Μποζατζίσκι, ο οποίος το 2020 έχασε τη ζωή του, σε μια ακόμη δολοφονική επίθεση.

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία 19χρονου Αλκη Καμπανού: Πρώτη «καμπάνα» στον 23χρονο - 4 χρόνια και 3 μήνες από το Αυτόφωρο

Η ιστορία αφορά στον 28χρονο Βούλγαρο οπαδό που είχε επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει από κοντά ένα τοπικό ντέρμπι Αρης - ΠΑΟΚ. Την επόμενη μέρα και ενώ ο ίδιος έπινε καφέ σε κεντρικό σημείο της πόλης, έγινε αντιληπτός από οπαδός αντίπαλης ομάδας, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί συμπλοκή. Συγκεκριμένα, ένας 49χρονος που ήταν συνοδηγός σε αυτοκίνητο μαζί με την φίλη του, κάλεσε «ενισχύσεις», προκειμένου να επιτεθούν μαζικά στον οπαδό, Τόσκο Μποζατζίσκι. 

Οταν μετά από λίγα λεπτά ο Βούλγαρος άρχισε να τρέχει για να σωθεί, τότε ο 49χρονος που φέρεται να ήταν και ο «εγκέφαλος» της επίθεσης, παρότρυνε την φίλη του να τον χτυπήσει με το αυτοκίνητό τους για να καταφέρει να τον σταματήσει και να τον πιάσουν οι υπόλοιποι συνοπαδοί του. Η οδηγός πάτησε γκάζι και έβαλε κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου, τον Τόσκο Μποζατζίσκι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο!

Κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι

Και αν τα επεισόδια είναι η δράση ορισμένων ακραίων στοιχείων που βρίσκονται «καλυμμένα» μέσα στο οπαδικό κίνημα, δυστυχώς, δεν υπάρχει αντίδραση, ακόμη και σε νομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα και τα 8 άτομα που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή στη δολοφονία του Τόσκο Μποζατζίσκι, κυκλοφορούν ελεύθερα! Για την ακρίβεια, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης έκρινε την 27χρονη που οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο, ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών με αναστολή. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο 49χρονος σύντροφος της κρίθηκε αθώος για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε για τα πλημμελήματα της συμπλοκής και της διατάραξης κοινής ειρήνης. Για τις ίδιες πράξεις (διατάραξη και συμπλοκή) κρίθηκαν ένοχοι και υπόλοιποι από τους οκτώ κατηγορούμενους (ηλικίας 25 έως 28 ετών). 

Ο 49χρονος, ωστόσο, εξέτισε ποινή φυλάκισης περίπου 1,5 χρόνου, καθώς η ποινή του ήταν χωρίς αναστολή και αποφυλακίστηκε μόλις πρόσφατα, στις 17 Ιανουαρίου 2022, λίγες ημέρες δηλαδή, πριν από τη νέα δολοφονία ενός ακόμη φιλάθλου, του Αλκη Καμπανού.  Αξίξει να αναφερθεί ότι κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας, είχε ζητήσει να κηρυχθούν όλοι ένοχοι για πλημμεληματικές πράξεις που επισύρουν ποινές φυλάκισης και όχι κάθειρξης και στην αγόρευσή του, επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή θα έπρεπε να απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κι όχι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο!

Μάλιστα, η απόφαση επί της ενοχής της οδηγού του αυτοκινήτου, ελήφθη κατά πλειοψηφία και κατά μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με δόλο, σε ενδεχόμενο δόλο (διώκεται σε βαθμό κακουργήματος), ενώ η απόφαση επί της ενοχής των υπολοίπων κατηγορουμένων ήταν ομόφωνη.

Ο 23χρονος συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για συμμετοχή στη δολοφονία του Αλκη

Προθεσμία ζήτησε και έλαβε ο 23χρονος που έχει συλληφθεί για τη δολοφονία του 19χρονου, Αλκη Καμπανού. Ο 23χρονος που φέρεται ως ο δράστης της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη Καμπανού έχει ήδη ταυτοποιηθεί ως ο οδηγός του αυτοκινήτου που φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει καρέ καρέ τη δολοφονική επίθεση τα ξημερώματα της Τρίτης κοντά στο Χαριλάου αλλά αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. 

Γι' αυτό και θα απολογηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, αφού ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή. Σε βάρος του ασκήθηκε -μεταξύ άλλων- δίωξη για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε βάρος του 23χρονου έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία, η οποία συνδέεται με τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί, μετά τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού, σε σύνδεσμο οπαδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, του οποίου φέρεται να είναι μέλος.

Με βάση τη δικογραφία, ο εισαγγελέας τού απήγγειλε κατηγορίες για μία σειρά από πλημμεληματικές πράξεις και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε μετά την προθεσμία που έλαβε από τον ανακριτή. Οι συνδεόμενες με τα ευρήματα στον σύνδεσμο πράξεις αφορούν τα παρακάτω: λειτουργία λέσχης φιλάθλων χωρίς άδεια, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, κατοχή κροτίδων, παράνομη οπλοκατοχή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA