Μενού
  • Α-
  • Α+

Για αναστολή λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και υπολειτουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε περίπτωση που δεν παραμείνουν στο ΕΣΥ οι νοσηλευτές που ολοκληρώνουν την Ειδικότητα Επείγουσας - Εντατικής και Δημόσιας Υγείας από το Μάρτη του 2022.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (4/2) η Ομοσπονδία, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν την παραμονή των 1.091 ειδικευμένων πια νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 720 Νοσηλευτές ΜΕΘ – ΜΑΦ και ΤΕΠ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:  

«Η Κυβέρνηση προχώρησε το Καλοκαίρι του 2020 σε νέο Θεσμικό πλαίσιο για τις Νοσηλευτικές Ειδικότητες, με την ένταξη νέων Ειδικοτήτων και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος. Μάλιστα, σύστησε τον Ιούνιο του 2020 για τον σκοπό αυτό 2.250 θέσεις σε διάφορα Νοσοκομεία εκ των οποίων, 1650 θέσεις για «Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική» και 650 θέσεις για «Νοσηλευτική Δημόσια Υγεία /Κοινοτική Νοσηλευτική», καθορίζοντας τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή. Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και Νοσηλευτές Πτυχιούχοι που δεν εργάζονται στο Δημόσιο (70-30). Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 18 μηνών. 

Από το Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν να τοποθετούνται Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές, ιδιαίτερα όσον αφορά στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική σε ΜΕΘ-ΜΑΦ και ΤΕΠ των Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Μάλιστα σε πάρα πολλά Νοσοκομεία υπηρετούν πάνω από 20 Νοσηλευτές επί 18 μήνες σε κάθε Νοσοκομείο, αποτελώντας ουσιαστικό λειτουργικό κομμάτι πλέον της λειτουργίας των τμημάτων ΤΕΠ, ΜΕΘ – ΜΑΦ,  με καθεστώς πλήρους κυκλικού ωραρίου.

Αυξήθηκαν οι ειδικευόμενου Νοσηλευτές από 171 που ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 2020 σε 470 τον Οκτώβρη σε 641 το Νοέμβρη, σε 720 το Δεκέμβριο του 2020 και έχουμε φτάσει σήμερα να υπηρετούν (τελευταία στοιχεία Δεκέμβρης του 2021) 1.091 Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές. Από το τέλος του Μάρτη του 2022 και μετά, σταδιακά οι Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές ολοκληρώνουν την Ειδικότητα και μέσω γραπτών εξετάσεων θα αποκτήσουν τον Τίτλο της Ειδικότητας. Ωστόσο δεν προβλέπεται, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παραμονή των Νοσηλευτών, πέραν του 18μήνου στα Νοσοκομεία.

Γίνεται κατανοητό σε όλους, ότι από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, θα αποχωρήσουν σταδιακά από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, πάνω από 720 Εξειδικευμένοι  Νοσηλευτές που σήμερα εργάζονται με πλήρες κυκλικό ωράριο στα πιο κρίσιμα τμήματα των Νοσοκομείων σε ΜΕΘ – ΜΑΦ και ΤΕΠ. Μάλιστα σε πολλές ΜΕΘ-ΜΑΦ, οι παραπάνω κλίνες που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σήμερα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη στελέχωσή τους από Ειδικευόμενους Νοσηλευτές. Αντιλαμβανόμαστε ΟΛΟΙ το δυσαναπλήρωτο κενό που θα δημιουργηθεί με την αποχώρησή τους. Θα ανασταλεί η λειτουργία  κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ, που ήδη λειτουργούν και είναι σήμερα αναγκαίες όσο ποτέ. Επίσης θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των ΤΕΠ.

Οφείλει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στις κατάλληλες ενέργειες με στόχο  να διασφαλίσει τη παραμονή των Ειδικευμένων Νοσηλευτών στα Νοσοκομεία. Αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη. Με την Πανδημία σε εξέλιξη και τους εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, θα είναι εγκληματικό, να κλείσουν κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ και να υπολειτουργούν τα Τμήματα ΤΕΠ.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, μαζί με παράταση των Επικουρικών μέχρι το τέλος του 2022 όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας να δώσει λύση και να διασφαλίσει την παραμονή των 1.091 ειδικευμένων πια Νοσηλευτών εκ των οποίων οι 720 Νοσηλευτές ΜΕΘ – ΜΑΦ και ΤΕΠ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα επιλύσει το ζήτημα και δε θα κλείσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήδη λειτουργούν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA