Μενού
  • Α-
  • Α+

Εβδομάδα αποφάσεων σε ό,τι έχει να κάνει με τις άρσεις των μέτρων περιορισμού ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού αλλά και τα επόμενα σημαντικά βήματα προς τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Η συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη (16/2) και όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις που θα παρθούν θα αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων

Σε πρώτη φάση, οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσει τη χαλάρωση ή ενδεχομένως και την κατάργηση, περιορισμών που έχουν κάνουν με την εστίαση αλλά και τα γήπεδα. Συγκεκριμένα στο «τραπέζι» βρίσκεται αφενός να επιστρέψουν οι όρθιοι στην εστίαση και τη διασκέδαση, αφετέρου η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα καθώς οι πρώτες σκέψεις είναι για αύξηση στο 30% ή το 50%. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να προταθεί και διαχωρισμός μεταξύ ανοιχτών και κλειστών γηπέδων. Σημειώνεται πως σήμερα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο 10% της χωρητικότητας τους με ανώτατο όριο τους 1.000.

Αρνητικοί για καρναβάλια

Αντίθετα, τα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται αρνητικοί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τουλάχιστον τις μεγάλες που περιλαμβάνουν παρελάσεις και οι αποστάσεις δεν τηρούνται. Ίσως να επιτραπούν μικρότερες εκδηλώσεις, στις οποίες θα είναι εφικτό να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τι ισχύει με τις μάσκες

Παρά την θετική επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει και την αισιοδοξία τόσο για περαιτέρω  βελτίωσή της προχωρώντας προς την Ανοιξη, όσο και για την άρση μέτρων, η μάσκα -στους εξωτερικούς χώρους, μιας και στους εσωτερικούς η χρήση της είναι αδιαπραγμάτευτη- πολύ δύσκολα θα καταργηθεί. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το μέτρο θα συνεχιστεί μέχρι η αποκλιμάκωση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Άλλωστε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σχετικά με το θέμα πως «...σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο, όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο».

Αισιoδοξία από την πτώση των διασωληνωμένων

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγεί την επιτροπή στην επανεξέταση των μέτρων είναι η αναφορά των λεγόμενων «σκληρών δεικτών». Την Κυριακή οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έπεσαν μετά από καιρό κάτω από τους 500 ενώ και οι ημερήσιοι θάνατοι μειώθηκαν αισθητά τις τελευταίες ημέρες από τους 100. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA