Μενού
  • Α-
  • Α+

Γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν ακόμα περισσότερα. Η σύλληψη, λίγα μέτρα μακριά από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ακόμα και σήμερα, 23 χρόνια μετά, συνεχίζει να γεννά πολλές ιστορίες με κάποιες από αυτές να «ακουμπάνε» τα όρια των θεωριών συνωμοσίας.

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα όταν ο «Άπο», μετά από ένα κατασκοπευτικό και πολιτικό θρίλερ έπεφτε στα χέρια των Τούρκων διωκτών του... 

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ

Όλα ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου του 1998. Ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φτάνει στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Δίνει ένα ψεύτικό διαβατήριο και χαμογελάει στον υπάλληλο που θα το ελέγξει. Ο υπάλληλος κοιτάζει την φωτογραφία, κοιτάζει και τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί του και βάζει τη σφραγίδα του.

Στη συνέχεια ο Οτσαλάν επιβιβάζεται στην πτήση για Στοκχόλμη με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Φτάνει στην Ελληνική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τρια άτομα. Στην αίθουσα αφίξεων τον περιμένει ο αποσπασμένος στην ΕΥΠ, ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ήξερε πως ο Οτσαλάν έρχεται στην Αθήνα και ο Καλεντερίδης, που γνωριζόταν προσωπικά με τον ηγέτη των Κούρδων, είχε αναλάβει την «υποδοχή» του.

Ο Οτσαλάν μεταφέρεται σε έναν ειδικό χώρο του αεροδρομίου που ελέγχεται απόλυτα απο την ΕΥΠ και ξεκινά ένα «παζάρι» με τον τότε διοικητή της Υπηρεσία, Χαράλαμπο Σταυρακάκη. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να φύγει από την Αθήνα (αφού θα προκαλούσε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία) και να πάει στη Μόσχα. Στο ταξίδι για τη ρωσική πρωτεύουσα τον συνοδεύει ο Καλεντερίδης.

Ο αρχηγός των Κούρδων, ο «Άπο» όπως ήταν γνωστός, μένει περίπου ένα μήνα στη Ρωσία και δυο μήνες στην Ιταλία. Επιστρέφει, όμως, μετά στην Αθήνα αφού καμία από τις δυο χώρες δεν τον δέχθηκε.

Στις 29 Ιανουαρίου 1999 είναι και πάλι στην Ελλάδα. Μένει στο σπίτι του αρχιπλοιάρχου Αντώνη Ναξάκη αλλά πλέον οι Τούρκοι ξέρουν ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται εδώ και αυτό κάνει την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη. Η ιδέα που πέφτει στο τραπέζι να φυγαδευτεί στην Κένυα βρίσκει τον Οτσαλάν αντίθετο καθώς εκεί – εξαιτίας των πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων – ο τόπος είναι γεμάτος από πράκτορες του FBI και της CIA.

Η κινηματογραφική σύλληψη

Τελικά, ο Σάββας Καλεντερίδης είναι αυτός που πείθει τον Οτσαλάν να κάνει το ταξίδι στην Κένυα. Στις 2 Φεβρουαρίου το αεροπλάνο που τον μεταφέρει προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Γιόμο Κενυάτα του Ναϊρόμπι.

Η αντίστροφη μέτρηση, πλέον, είχε ξεκινήσει καθώς ήταν πάρα πολλοί αυτοί που ήξεραν πως ο Οτσαλάν βρίσκεται εκεί. Ξεκινάει ένας νέος γύρος σκληρών διπλωματικών διαπραγματεύσεων για το ποτέ θα φύγει και που θα πάει ο ηγέτης των Κούρδων. Ο Οτσαλάν ζητάει επίσημα πολιτικό άσυλο! Στην Αθήνα επικρατεί νευρικότητα και, σύμφωνα με τα θρυλούμενα, ο διοικητής της ΕΥΠ ζητά από τον Καλεντερίδη να «πετάξει έξω από την πρεσβεία» τον Οτσαλάν και τη συνοδεία του. Ο Καλεντερίδης αρνείται.

Οι Κενυάτες δίνουν τελεσίγραφο για την αποχώρηση του Οτσαλάν από τη χώρα. Το τελεσίγραφο λήγει το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου. Ο Οτσαλάν επιβιβάζεται στην αυτοκινητοπομπή που θα τον συνοδεύσει στο αεροδρόμιο. Οι Κενυάτες δεν επιτρέπουν στον Καλεντερίδη να είναι μαζί του. Σε ένα φανάρι, λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση της πομπής, το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Οτσαλάν... εξαφανίζεται. 

Κανείς δεν ξέρει που είναι το αυτοκίνητο αλλά όλοι φοβούνται ακριβώς το ίδιο πράγμα. Όταν ο Καλεντερίδης, οι υπόλοιποι της ΕΥΠ και οι σύντροφοι του Οτσαλάν από το PKK φτάνουν στο αεροδρόμιο βλέπουν ένα lear jet να απογειώνεται.

«Σε αυτό το αεροπλάνο είναι ο Άπο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προσγειωθεί στην Τουρκία» είπε εκείνη τη στιγμή ο Καλεντερίδης αλλά η ευχή του δεν πραγματοποιήθηκε. Μέσα στο αεροπλάνο πράκτορες της ΜΙΤ, πανηγυρίζουν και φωτογραφίζουν τον Οτσαλάν με δεμένα χέρια και ένα τελείως απλανές βλέμμα. Από τότε και μέχρι και σήμερα ο ηγέτης των Κουρδων σέρνεται από τη μια τουρκική φυλακή στην άλλη. Απομονωμένος από τους πάντες...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA