Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που στο Κίεβο ηχούν σειρήνες κι ακούγονται εκ νέου εκρήξεις, στην επαρχία Σούμι στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία συμφωνήθηκε εκεχειρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει προπομπό για αποκλιμάκωση του πολέμου που διεξάγει ο ρωσικός στρατός κατά θέσεων μέσα στο έδαφος της ουκρανικής επικράτειας. Οπως μετέδωσε το Open επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις τοπικές Αρχές του Σούμι και τις ρωσικές στρατιωτικές Αρχές που επιχειρούν στην πόλη.

Οπως έγινε γνωστό, η ουκρανική πλευρά έθεσε αιτήματα, τα οποία έγιναν αποδεκτά από τον Ρώσο στρατιωτικό διοικητή. Σύμφωνα μ΄αυτά, δεν θα τεθεί θέμα αλλαγής εξουσίας στο δημαρχείο και σε άλλες τοπικές εξουσίες, δεν θα υπάρξει είσοδος ρωσικών στρατευμάτων στο κέντρο της πόλης, δεν θα υπάρξουν αμοιβαίες προκλήσεις, δεν θα αποκοπεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της πόλης με ανθρωπιστικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης και δεν θα κατέβει η σημαία από το δημαρχείο της πόλης.

Το Σούμι είναι πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας και πρωτεύουσα του Όμπλαστ. Το Σούμι είναι και διοικητικό κέντρο της επαρχίας Σούμι. Ο πληθυσμός του Σούμι ανέρχεται στα 265.140 άτομα, ενώ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των Ρώσων που ζουν στην περιοχή κι αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μια τοπική ανακωχή, η οποία επιτυγχάνεται με συμφωνία μέσω των τοπικών διοικητών, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο και τον προπομπό για να μην υπάρξουν περαιτέρω εκατέρωθεν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, την ώρα που σε λίγες ώρες Ρώσοι και Ουκρανοί θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA