Μενού
Πέταγμα χαρταετού
(Eurokinissi)
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα στη χώρα μας, το οποίο συναρπάζει μικρούς και μεγάλους, είναι αναμφίβολα το πέταγμα του χαρταετού. Λίγο μετά το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας, οι οικογένειες σηκώνονται, πηγαίνουν σε κάποιο λόφο ή πάρκο και προσπαθούν να σηκώσουν ψηλά στον ουρανό τον χαρταετό τους.

Πώς, όμως, ήρθε στη χώρα μας αυτό το έθιμο και γιατί τέλος πάντων πετάμε χαρταετό; Αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο, θα δούμε ότι οι άνθρωποι έφτιαχναν και πετούσαν χαρταετούς τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού. Η αλήθεια είναι πως ο σκοπός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούσαν πως όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τους, τόσο πιο πιθανό θα ήταν ο Θεός να «δει» τις ευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.

Διαβάστε ακόμη: Ολες οι αργίες και τα τριήμερα του 2022

Επομένως, υπήρχε από τότε αυτός ο «ανταγωνισμός» για το ποιος χαρταετός θα φτάσει πιο ψηλά. Κάπως έτσι, ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση παρουσιάζει αρκετά κοινά με τον κινεζικό. Για την ακρίβεια συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Το γεγονός ότι το έθιμο αυτό γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Άλλωστε, η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κατά την οποία οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας προς το Πάσχα. Έτσι, με τη νηστεία καθαρίζουμε το σώμα και την ψυχή μας και με το πέταγμα του χαρταετού ερχόμαστε έστω και νοητά πιο κοντά στον Θεό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA