Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ουκρανία διεμήνυσε μέσω του υπουργού Ενέργειας, Χέρμαν Χαλουστσένκο ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ δεν έχει ρεύμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν παρέχεται καμία ασφάλεια και υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Οι Ουκρανοί αποδίδουν την ενέργεια αυτή σε ρωσικό δάκτυλο, ωστόσο, μιλώντας σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο κι ο σταθμός ηλεκτροδοτείται κανονικά.

Το Τσερνόμπιλ είναι η διαβόητη τοποθεσία της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το 1986 και τα επίπεδά του παρακολουθούνται προσεκτικά για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο, από το πρωί ο διεθνής οργανισμός που μετρά την ενέργεια (ΔΟΑΕ) ενημέρωσε ότι δεν λαμβάνει πλέον δεδομένα από το Τσερνόμπιλ.

Οπως καταγγέλλει η ουκρανική πλευρά:

  • ο εξαερισμός επίσης δεν θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις
  • όλο το προσωπικό εκεί θα λάβει μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας.
  • το σύστημα πυρόσβεσης επίσης δεν λειτουργεί, και αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς, που μπορεί να προκληθεί λόγω βλήματος.
  • επί του παρόντος διεξάγονται μάχες, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εκτέλεση εργασιών επισκευής και την αποκατάσταση της ισχύος.

Η ουκρανική Energoatom λέει ότι η έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να αποτρέψει την ψύξη του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και συντρέχει κίνδυνος αποστολής ραδιενεργών ουσιών στον αέρα. Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο πρόσθεσε ότι η χώρα δεν έχει τον έλεγχο του τι συμβαίνει ούτε στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια στο νότο. Ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, με 400 στρατιώτες του Βλαντίμιρ Πούτιν να βρίσκονται τώρα εκεί, πρόσθεσε ο κ. Χαλουστσένκο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA