ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/03/2022 13:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ - Φόβοι για διαρροή

Η Ουκρανία δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ και η Ρωσία έχει... κατεβάσει τον διακόπτη με αποτέλεσμα να μην ηλεκτροδοτείται και να κινδυνεύει όλη η Ευρώπη από την ραδιενέργεια, λένε οι Ουκρανοί

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ - Φόβοι για διαρροή
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Η Ουκρανία διεμήνυσε μέσω του υπουργού Ενέργειας, Χέρμαν Χαλουστσένκο ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ δεν έχει ρεύμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν παρέχεται καμία ασφάλεια και υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Οι Ουκρανοί αποδίδουν την ενέργεια αυτή σε ρωσικό δάκτυλο, ωστόσο, μιλώντας σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο κι ο σταθμός ηλεκτροδοτείται κανονικά.

Το Τσερνόμπιλ είναι η διαβόητη τοποθεσία της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το 1986 και τα επίπεδά του παρακολουθούνται προσεκτικά για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο, από το πρωί ο διεθνής οργανισμός που μετρά την ενέργεια (ΔΟΑΕ) ενημέρωσε ότι δεν λαμβάνει πλέον δεδομένα από το Τσερνόμπιλ.

Οπως καταγγέλλει η ουκρανική πλευρά:

  • ο εξαερισμός επίσης δεν θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις
  • όλο το προσωπικό εκεί θα λάβει μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας.
  • το σύστημα πυρόσβεσης επίσης δεν λειτουργεί, και αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς, που μπορεί να προκληθεί λόγω βλήματος.
  • επί του παρόντος διεξάγονται μάχες, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εκτέλεση εργασιών επισκευής και την αποκατάσταση της ισχύος.
Video Loading...

Η ουκρανική Energoatom λέει ότι η έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να αποτρέψει την ψύξη του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και συντρέχει κίνδυνος αποστολής ραδιενεργών ουσιών στον αέρα. Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο πρόσθεσε ότι η χώρα δεν έχει τον έλεγχο του τι συμβαίνει ούτε στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια στο νότο. Ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, με 400 στρατιώτες του Βλαντίμιρ Πούτιν να βρίσκονται τώρα εκεί, πρόσθεσε ο κ. Χαλουστσένκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ