Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα. Από την έρευνα για την 9χρονη, το τελευταίο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που εξέπνευσε τον Ιανουάριο του 2022, προέκυψε πως στον οργανισμό της Τζωρτζίνας υπήρχε κεταμίνη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε και την απόφαση του εισαγγελέα να καλέσει τη μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου, για εξηγήσεις ενώ της άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία.

Τι είναι όμως η κεταμίνη; Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων και σε μικρές ποσότητες για αντικαταθλιπτικά. Στην ιατρική η ουσία κεταμίνη χρησιμοποιείται μόνο σε διαδικασίες διασωλήνωσης ή όταν χρησιμοποιείται μία ήπια νάρκωση. Ταυτόχρονα η κεταμίνη κυκλοφορεί και ως ναρκωτικό. 

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Δίωξη για ανθρωποκτονία στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Κεταμίνη: Πώς την προμηθεύονται 

Η κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο. Η κεταμίνη στην Ελλάδα πωλείται επίσης σε μπουκαλάκια και κυκλοφορεί διαδικτυακά. Σύμφωνα με το Live News, η αγορά της δεν είναι εύκολη διότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να τη ζητήσει από φαρμακεία και αποθήκες, ωστόσο μπορεί να την πάρει μέσω διαδικτύου με κόστος περίπου 190 ευρώ.

Τι συμβαίνει όταν χορηγείται κεταμίνη;

Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το PCP (phencyclidine), αν και η δράση της είναι πολύ πιο άμεση. Συνήθως ξεκινά από 5 ως 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί 2 με 3 ώρες. Έχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα «date-rapes», όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του. Η υπερδοσολογία κεταμίνης προκαλεί ακόμη δυσλειτουργία συστημάτων του σώματος και θανατηφόρο πρόβλημα χωρίς ιατρική παρέμβαση. 

Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. Η υπερδοσολογία προκαλεί ακόμη δυσλειτουργία συστημάτων του σώματος και θανατηφόρο πρόβλημα χωρίς ιατρική παρέμβαση. 

Κεταμίνη: Θεραπευτική δράση στην κατάθλιψη 

Δύο είναι οι κύριοι τύποι κεταμίνης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης που δεν ανταποκρίνεται στην τυπική φαρμακευτική αγωγή (ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη), όπως για παράδειγμα στα SSRI αντικαταθλιπτικά ή στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά TCA.

Η κεταμίνη συνήθως εγχέεται ενδοφλεβίως στην κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζονται επαναλαμβανόμενες εγχύσεις ανά διαστήματα για να διατηρηθεί το θετικό αποτέλεσμα. Η ρακεμική κεταμίνη είναι μίγμα δύο μορίων, της (R)-κεταμίνης και της (S)-κεταμίνης. Η εσκεταμίνη (Spravato), είναι ένα ρινικό σπρέι και περιέχει μόνο την (S)-κεταμίνη.

Η κεταμίνη φαίνεται ότι σε μικρές δόσεις δρα άμεσα στην ανθεκτική κατάθλιψη, σε αντίθεση με τους επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, που γενικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να δράσουν. Η ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση και η αντι-αυτοκτονική δράση της κεταμίνης την καθιστούν κατάλληλη για την θεραπεία της κατάθλιψης που εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντικαταθλιπτικά και της διπολικής διαταραχής.

Επίσης μικρές δόσεις βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο. Η κεταμίνη έχει καταπραϋντική δράση και ίσως να βοηθά τους ανθρώπους να παίρνουν λιγότερα παυσίπονα, όπως η μορφίνη μετά από ένα χειρουργείο ή για την φροντίδα εγκαυμάτων. Η χρήση της κεταμίνης αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ψυχωσικές διαταραχές, όσους έχουν κίνδυνο εμφάνισης ενδοκρανιακής υπέρτασης, αυξημένη πίεση στους οφθαλμούς και σε ασθενείς με οξεία πορφυρία.

Η χρήση της κεταμίνης μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

  • Υπνηλία
  • Αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων ή του ήχου
  • Η κεταμίνη και η εσκεταμίνη έχουν αποσυνδετική επίδραση. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αρκεταμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης, και προκαλεί πιο ήπια αποσυνδετικά συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι η αρκεταμίνη δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα  αποσύνδεσης.
  • Παραισθήσεις, σύγχυση και παραλήρημα
  • Ταραχή
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ναυτία
  • Διεσταλμένες κόρες των ματιών και διαταραχές οράσεως
  • Αδυναμία ελέγχου της κίνησης των ματιών
  • Ακούσιες μυϊκές κινήσεις και μυϊκή δυσκαμψία
  • Μπερδεμένη ομιλία
  • Μούδιασμα
  • Αμνησία
  • Βραδυκαρδία
  • Συμπεριφορικές αλλαγές
  • Αυξημένη ενδοκράνια πίεση και στους οφθαλμούς
  • Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια όρεξης, αναστάτωση στο στομάχι και εμετό.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA