Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται οι ραγδαίες εξελίξεις την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο την ώρα που η μητέρα των τριών κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Με την εν λόγω υπόθεση ασχολήθηκε η χθεσινοβραδινή εκπομπή «Φως στο Τούνελ», με την Αγγελική Νικολούλη να μιλά με την καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Χρυσάνθη Σαρδέλη, η οποία αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι η κεταμίνη, που βρέθηκε σε υψηλά ποσοστά στο σώμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλληλεπίδρασε με άλλο φάρμακο και προκάλεσε το θάνατο του παιδιού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενα από τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί για επιληπτικές κρίσεις, γνωρίζουμε ότι αλληλεπιδρά με την κεταμίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστική καταστολή και τελικά επιπλοκές όπως αυτή που είδαμε».

«Το παιδί αυτό λόγω των προβλημάτων υγείας που του δημιουργήθηκαν, έπαιρνε φάρμακα που δεν έπαιρναν παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας» σημείωσε. «Όσα περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, ειδικά τα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν βάσει των στοιχείων από το ιατρικό ιστορικό. Το μόνο φάρμακο που βρέθηκε και δεν είχε χορηγηθεί από το νοσοκομείο ήταν η κεταμίνη», δήλωσε. Σε ερώτηση αν ερευνάται και πρόσθετη ουσία στην Τζωρτζίνα, η ίδια απάντησε θετικά και είπε ότι γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή «υπάρχει τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δια της ιατροδικαστικής οδού».

Η Ελένη Ζαγγελίδου, προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης μίλησε από την πλευρά της για την άψογη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με σημαντικά αποτελέσματα, η οποίο οδήγησε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οπως ανέφερε: «Τα παιδιά έφυγαν, αλλά έμειναν πίσω τους στοιχεία. Μείνανε στοιχεία από τα όργανα των παιδιών, ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν και βιολογικά δείγματα». Η ίδια ανέφερε πως υπάρχουν κοινά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στη Μαλένα και την Τζωρτζίνα, καθώς το εργαστήριο που ερεύνησε τον πρώτο θάνατο ερεύνησε και τον τρίτο θάνατο.

Λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη: Οι ουσίες που βρέθηκαν στην Τζωρτζίνα

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ereportaz.gr και του Πέτρου Κουσουλού, στο σώμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν πέραν της κεταμίνης και άλλες ουσίες. Συγκεκριμένα, από τον τοξικολογικό έλεγχο που έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών φαίνεται να έχει εντοπιστεί εκτός από την κεταμίνη και νορκεταμίνη (μεταβολίτης της κεταμίνης), καθώς και λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πλέον και οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν μπει στο στόχαστρο και αναμένεται να πραγματοποιηθεί ποσοτικός έλεγχος.

Τι είναι η λιδοκαϊνη:

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Τι είναι η πριλοκαΐνη:

Η πριλοκαΐνη (prilocaine) δεσμεύεται στην ενδοκυτταρική επιφάνεια των διαύλων νατρίου και μπλοκάρει την επακόλουθη εισροή νατρίου εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Το μπλοκ είναι αναστρέψιμο και όταν η πριλοκαΐνη διαχέεται μακριά από το κύτταρο, η λειτουργία του διαύλου νατρίου αποκαθίσταται, όπως και η ομαλή μετάδοση των νευρικών ώσεων.

Τα φάρμακα που λάμβανε η Τζωρτζίνα:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA