Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι θάνατοι των δύο άλλων παιδιών της, κατηγορούμενης για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών και των αρχών. Σύμφωνα, ωστόσο με τον ιατροδικαστή Γρηγόρης Λέων δεν συνδέεται με τον θάνατό τους η ουσία κεταμίνη που βάσει με τα μέχρι τώρα στοιχεία σκότωσε το 9χρονο κορίτσι. Και τα δύο όμως φέρουν τραύματα σε μύτη και στόμα, που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα για τον ασφυκτικό θάνατο των δύο μικρών παιδιών στην Πάτρα.

Διαβάστε ακόμη: Απολογείται η Ρούλα Πισπιρίγκου – Οι απόπειρες δολοφονίας της Τζωρτζίνας και η παρουσία του Μάνου Δασκαλάκη

«Για τα άλλα δύο παιδιά φαίνεται πως πηγαίνουμε στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου. Οι ίδιοι επιστήμονες και με την ίδια μεθοδολογία που βρήκαν την κεταμίνη στο τρίτο παιδί, είχαν πραγματοποιήσει τοξικολογικές εξετάσεις και στη Μαλένα και στην Ίριδα. Τα αποτελέσματα για κεταμίνη στη Μαλένα ήταν αρνητικά, το ίδιο και στην Ίριδα» ανέφερε στο MEGA ο κ. Λέων και προσέθεσε πως «Στον ασφυκτικό θάνατο δεν πάμε διά αποκλεισμού. Και στο πρώτο παιδί αλλά και στο δεύτερο υπάρχει σειρά στοιχείων. Στο ένα παιδί έχουμε τραύματα στη μύτη, και στο δεύτερο έχουμε τραύμα εντός της στοματικής κοιλότητας».

Τα όσα ανέφερε ο κ. Λέων επιβεβαιώνουν και τους ισχυρισμούς της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα που υποστήριξε στη Real News της Κυριακής για το 6,5 μηνών βρέφους, πως: «Έγινε πλήρης έλεγχος, τοξικολογικός και ιστολογικός. Η παθολογοανατόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούσε για κάτι παθολογικό (αγενεσία φλεβόκομβου, μια σπάνια πάθηση που έχει προκαλέσει ελάχιστους θανάτους βρεφών στο εξωτερικό). Όταν έλαβα την έκθεση, συμπλήρωσα την αιτία θανάτου (πνευμονικό οίδημα). Αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλες μου εκθέσεις. Δηλαδή, δεν βάζω διπλή αιτία ποτέ. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο διατυπώθηκε όπως διατυπώθηκε, με τις κακώσεις που παρατηρήθηκαν και παραπέμπουν ασφαλώς κάπου».

Η ιατροδικαστική έκθεση για το βρέφος

Όπως αποκαλύπτει το ίδιο δημοσίευμα, στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής υπάρχουν διαφορετικές επισημάνσεις. Αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11:30, στην κούνια του. Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και ένα ύφασμα τύπου πετσετέ με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος, το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους, που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής / εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)», υπάρχει και ένα άλλο εύρημα, μια κάκωση. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος.

Τα ευρήματα από τον πρώτο θάνατο

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο παιδί της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή, τη μόλις 3,5 ετών Μαλένα, ο θάνατός της είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Αυτή η αιτία θανάτου, ωστόσο, δεν ήταν σύμφωνη με την κλινική εικόνα του κοριτσιού. Γι’ αυτό, πλέον, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, η συγκεκριμένη περίπτωση επανεξετάζεται από την άτυπη επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νικόλαου Καρακούκη. Αργότερα ωστόσο εντοπίστηκαν γρατσουνιές, αυτή τη φορά στη μύτη. Στην έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής αναφέρονται «δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα». Παράλληλα, από τις ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας προέκυψε «έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση», όπως και στην περίπτωση της Ιριδας. Επιπλέον, στον εγκέφαλο του 3,5 ετών κοριτσιού είχαν βρεθεί ενδείξεις αλλοιώσεων, συνεπεία αποξυγοναιμίας, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου.

O Σωκράτης Τσαντίρης, ο ιατροδικαστής που συνέταξε το δεύτερο πόρισμα που προκύπτει στη δικογραφία για τη Μαλένα, στο πλαίσιο επαναξιολόγησης, ανέφερε στη Reannews πως: «Αποψή μου είναι ότι η δράση αυτή στη Μαλένα έχει γίνει είτε με δηλητήριο είτε με ασφυξία και θα πρέπει να εκτιμηθούν οι δύο αυτοί παράγοντες. Η Μαλένα είχε κάποιες εκδορές στο πρόσωπό της. Θα μπορούσε ο θάνατος, εφόσον πλέον μιλάμε ξεκάθαρα για εγκληματική πράξη, να είχε επέλθει είτε διά ασφυξίας από απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών είτε και διά δηλητηρίασης. Σε αυτή τη φάση, οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει την επανεξέταση θα λύσουν και αυτό το γεγονός. Επανεξετάζονται τα σπλάχνα της Μαλένας, δεν χρειάζεται εκταφή και σύντομα θα έχουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του παιδιού το 2019».

Πώς θα φανεί πόσο καιρό χορηγούσε κεταμίνη

Ενα δείγμα από τα μαλλιά της 9χρονης Τζωρτζίνας μπορεί να δείξει ακόμη και τώρα το διάστημα κατά το οποίο της χορηγούταν κεταμίνη. «Υπάρχουν πολλές κρίσεις στη Τζωρτζίνα, υπέφερε για μεγάλο διάστημα. Δε γνωρίζουμε αν οι κρίσεις αυτές προήλθαν από την κεταμίνη» είπε ο κ. Λέων και διευκρίνισε πως: «Αν και εφόσον ανοιχτεί ο τάφος της Τζωρτζίνας μπορούμε να πάρουμε δείγμα από τα μαλλιά της και να κάνουμε ανάλυση, και να δούμε τι έχει συμβεί κάθε μήνα και τι έχει χορηγηθεί. Οι γιατροί υπερέβαλαν εαυτό για να σώσουν αυτό το παιδί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA