Μενού
  • Α-
  • Α+

Μορφή... χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τα αίτια του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, του ενός εκ των τριών νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, καθώς μετά τα στοιχεία γύρω από τη χορήγηση κεταμίνης που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κατηγορούμενης μητέρας για δολοφονία από πρόθεση, τη δική τους σημασία έχουν όσα είπε ο παιδοκαρδιολόγος που παρακολουθούσε το παιδί στο Ωνάσειο. Σύμφωνα με την εκπομπή Live News τα όσα κατέθεσε ο γιατρός στις Αρχές αποτελούν... καταπέλτη κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου. Συγκεκριμένα, στέκεται στο πώς και γιατί μπήκε η συσκευή του απινιδωτή και βηματοδότη, αν και πότε λειτούργησε, καθώς και τα σήματα που έστελνε η μητέρα χωρίς να καταγράφεται κάτι ανησυχητικό από το μηχάνημα.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Η σοκαριστική ερώτηση της Πισπιρίγκου σε ιατροδικαστή όταν πέθανε η Ιριδα

Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση - κλειδί του παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Παπαγιάννη η καρδιά της 9χρονης ήταν άριστη: «Θέλω να σας πω ότι η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί πενήντα λεπτά βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κατά την οποία η οξυγόνωση και η αιμάτωση πάντοτε είναι κατώτερη του φυσιολογικού και εντούτοις δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών, όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς» υποστήριξε ο κ. Παπαγιάννης.

Ο παιδιοκαρδιολόγος γύρισε πίσω στον χρόνο και εξιστόρησε τα γεγονότα από την πρώτη ημέρα του Μαΐου του 2021 η μικρή Τζωρτζίνα νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, μετά το πρώτο καρδιακό της επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθειά της: «Το παιδί ήρθε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μας και νοσηλεύτηκε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. (…). Καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδιοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ», περιγράφει.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, η καρδιά λειτουργούσε φυσιολογικά, με τις καρδιολογικές εξετάσεις να είναι «καθαρές», ενώ και ο γενετικός έλεγχος δεν ανέδειξε κάποια κληρονομική πάθηση: «Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος περιλάμβανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, φαρμακευτική δοκιμασία προκαϊναμίδης, για το Σύνδρομο Brugada και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου αιτίου αιφνίδιου θανάτου - καρδιακής ανακοπής. (…). Κατά τον έλεγχο όλων αυτών που σας προανέφερα δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα, ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, ούτε μυοκαρδιοπάθειες, ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική» δήλωσε ο παιδοκαρδιολόγος.

«Η Πισπιρίγκου είχε στείλει 198 μηνύματα χωρίς λόγο»

Αν και οι εξετάσεις της ήταν άριστες, τοποθετήθηκε η συσκευή του απινιδωτή και του βηματοδότη, ύστερα από επιθυμία των γονέων της Τζωρτζίνας. «Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αίτιου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει. Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης» αποκάλυψε ο παιδοκαρδιολόγος.

Η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφίξεων και ένα ανώτατο όριο 222. Πάνω από αυτό θα σήμαινε κόκκινος συναγερμός και ο γιατρός θα ειδοποιούνταν με μήνυμα. Μόνο που αυτό δε συνέβη ποτέ. Η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν έκανε ποτέ επικίνδυνη ταχυκαρδία και τα μόνα μηνύματα που πήρε ο γιατρός ήταν τα προληπτικά και… αφύσικα πολλά, που έστελνε η μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου. Λίγο πάνω από 190 στον αριθμό, ζητώντας από τον γιατρό να την ενημερώνει για τη λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας: «Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανε μονίμως πληροφορίες, κατόπιν ενεργοποίησής του από τη μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργία της συσκευής».

Παρόλα αυτά, στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, ανεξήγητα η καρδιά της Τζωρτζίνας σταμάτησε: «Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυαρρυθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση. Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου, οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος, όπως η ανακοπή φαίνεται να είναι έξω-καρδιακές» κατέληξε ο κ. Παπαγιάννης.

Να ελεγχθούν τα έγγραφα του απινιδωτή

Αν και αρχικά ο θάνατος της Τζωρτζίνας είχε καταγραφεί ως αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια, μετά από τοξικολογικές εξετάσεις και την ανεύρεση της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνης, η μητέρα της βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δολοφονία της. Ο καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, σημείωσε πως τα σύγχρονα καρδιολογικά μηχανήματα, «έχουν την ικανότητα να σημειώνουν συνεχώς την δραστηριότητα τους». «Ο απινίδωσης είναι ένα όργανο που δίνει σήματα αλλά για να πιάσουν πρέπει να λειτουργεί το μυοκάρδιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε ηλεκτρικά σήματα χωρίς ανταπόκριση». Ο κ. Στεφανάδης τονίζει ότι η «η πλήρης ανάλυση των εγγράφων της συσκευής θα διαφωτίσει την υπόθεση».

«Ασφυξία ή... δηλητηρίαση για Ιριδα και Μαλένα»

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Στεφανάδη, τονίζοντας πως η 33χρονη κατηγορούμενη ήθελε να ενημερώνεται για τις υποθέσεις των παιδιών της και κράταγε στενές επαφές με τους γιατρούς που εμπλέκονταν. Αναφορικά με την υπόθεση της Τζωρτζίνας, είπε πως προκύπτει εκ του αποτελέσματος και τη συνδυαστική μελέτη των γεγονότων ότι έχουμε εγκληματική πράξη και πως «οι άλλοι θάνατοι κάπως έτσι συνδέονται». «Θεωρώ πως η κυρία Πισπιρίγκου, ως φερόμενη κατηγορούμενη για τον έναν θάνατο από τα τρία παιδιά της είχε σχηματίσει μία άποψη ενός σπάνιου γενετικού νοσήματος και ότι είχαν κάποιο πρόβλημα τα παιδιά.

Το απέδιδε όλο εκεί και μπορούσε να το αναπτύξει κιόλας» πρόσθεσε ο ιατροδικαστής. Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η 33χρονη θα μπορούσε να αντιληφθεί τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η χορήγηση κεταμίνης, ο κ. Τσαντίρης απάντησε πως: «...ο μέσος άνθρωπος είναι σε θέση να κατανοήσει πως η υπερβολική δόση μίας ουσίας μπορεί θα προκαλέσει σίγουρα κάποια βλάβη. Πόσο μάλλον η μητέρα που είχε και επιπλέον γνώσεις νοσηλεύτριας». Ολοκληρώνοντας, είπε πως αναμένονται τα αποτελέσματα των νέων ιατροδικαστικών εξετάσεων για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας τα οποία «εάν αποδειχθούν εγκληματικές πράξεις θα αποδοθούν είτε σε ασφυξία είτε σε δηλητηρίαση».

«Κλειδί» η κατάθεση της ιατροδικαστού Τσιόλα

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπήκε η διαλεύκανση του θανάτου της Ίριδας, με την κατάθεση της ιατροδικαστού, Αγγελικής Τσιόλα, να ξεκαθαρίζει εν πολλοίς τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του το 6 μηνών βρέφος. Μετά τις καταθέσεις του προσωπικού στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατάθεση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών. Στην Πάτρα όπου σήμερα ολοκληρώνονται οι καταθέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, σειρά έχει η κατάθεση της ιατροδικαστού, Αγγελικής Τσιόλα, στην αστυνομία για το θάνατο της Ίριδας.

Παράλληλα, σημειώνεται πως τη Μεγάλη Τρίτη κανονικά θα έπρεπε να γίνει η μεταφορά της σορού της Μαλένας, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί τρία έτη από την ταφή της, ωστόσο επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια δεν διαθέτει ούτε οικογενειακό τάφο, ούτε οστεοφυλάκιο η εν λόγω διαδικασία δεν θα προχωρήσει.

«Η ποσότητα κεταμίνης θα χρειαζόταν τρεις βαλίτσες ανάνηψης»

Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου μίλησε στην εκπομπή «Live News» για τις περιπτώσεις χορήγησης κεταμίνης σε ασθενή και τι σημαίνει η ποσότητα της ουσία που ανιχνεύθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα. Ο κ. Αλεξάνδρου επισήμανε αρχικά πως στο βαλιτσάκι της ΜΕΘ όπου υπάρχουν τα φιαλίδια με την κεταμίνη βρίσκονται σε μία σειρά προκειμένου να αποφεύγονται λάθη. Σε ό,τι αφορά την κεταμίνη που ανιχνεύθηκε βάσει δεδομένων και στο αίμα αλλά και στα ούρα, σημαίνει ότι χορηγήθηκε εν ζωή, εξήγησε ο ιατροδικαστής. «Άρα έχουμε έναν οργανισμό ο οποίο μεταβόλισε την κεταμίνη σε nor- κεταμίνη, άρα είναι εν ζωή, άρα είναι προγενέστερος ο χρόνος» τόνισε. Αναφορικά με τις αμπούλες που χρησιμοποιούνται για την ανάνηψη, είπε πως είναι αμπούλες των 2 ml και έχουν μέσα 100 μιλιγκράμ κεταμίνης.

«Σε ένα παιδάκι 25-30 κιλά θα χορηγείτο σε φάση ανάνηψης, περίπου 1 ml, αραιωμένο με περίπου 10-20 ml διαλύματος, φυσιολογικού ορού» ανέφερε. Η ποσότητα ωστόσο που ανιχνεύθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα είναι μία ποσότητα που θα χρειαζόντουσαν 3 βαλίτσες ανάνηψης και 10 έως 15 αμπούλες, εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου, ενώ σημείωσε πως στα έγγραφα του νοσοκομείου δεν αναφέρεται χορήγηση κεταμίνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA