Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής (1/5) λόγω αναφορών για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε ένα αγοράκι 14 μηνών σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο, κάτι όμως που τελικά διαψεύδεται από τους διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργο Χαλκιαδάκη και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Τερζάκη. Μάλιστα, την εν λόγω είδηση διέψευσε κατηγορηματικά μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη.

Διαβάστε ακόμη: Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 20 ερωτήσεις - απαντήσεις από τον Ηλία Μόσιαλο

Ο συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της χώρας σήμανε όταν δημοσιεύματα από τοπικά Μέσα μετέδωσαν πως το βρέφος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης με συμπτώματα που έδειχναν ηπατίτιδα. Αυτό κατευθείαν έθεσε τις τοπικές Αρχές σε κατάσταση εγρήγορσης, με τον ΕΟΔΥ όμως να μην επιβεβαιώνει πως έχει καταγραφεί ύποπτο κρούσμα στην Κρήτη. Διευκρινίζεται πως τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσμα οξείας ηπατίτιδας και ενδέχεται το βρέφος 14 μηνών να νοσεί με ένα από τα γνωστά στελέχη ηπατίτιδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κάθε χρόνο καταγράφονται και στην Κρήτη κρούσματα κοινής ηπατίτιδας σε παιδιά. Σύμφωνα τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα ορίζεται κάθε άτομο ηλικίας κάτω των 16 ετών που εμφανίζεται με τρανσαμινάσες ορού μεγαλύτερες των 500 IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (A, B, C, D, E) από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πώς εντοπίστηκε το κρούσμα ηπατίτιδας στο βρέφος

Το κρούσμα ηπατίτιδας εντοπίστηκε στο βρέφος και ερευνάται αν έχει σχέση με άλλες περιπτώσεις της νόσου της φλεγμονής του ήπατος που έχουν αναφερθεί σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα αγοράκι 14 μηνών το οποίο είχε νοσήσει και με κορονοϊό πριν λίγους μήνες, όπως αναφέρει το cretapost.gr. Πριν λίγο καιρό όταν το παιδί εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας με αποτέλεσμα οι γονείς του να το πάνε για εξέταση σε παιδίατρο. Η γιατρός διαπίστωσε ένα πρήξιμο στο ήπαρ και έγραψε αμέσως τις απαραίτητες εξετάσεις, ανήσυχη για τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας.

Οι εξετάσεις φέρεται να κατέδειξαν απότομη άνοδο στις τρανσαμινάσες του ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα κάτω του ορίου συναγερμού και νοσηλείας. Το μικρό παιδί υποβάλλεται συνεχώς σε εξετάσεις ενώ παρακολουθείται στενά από τους θεράποντες γιατρούς του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να διαπιστωθεί αν τελικά αυτό το κρούσμα θεωρείται ύποπτο αναφορικά με την οξεία ηπατίτιδα που κυριαρχεί σε παιδιά της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν ενημερωθεί για την κατάστασή του συνέστησαν τη συνεχή παρακολούθηση του και εάν οι τρανσαμινάσες φτάσουν ή υπερβούν το όριο 500 τότε το παιδί θα πρέπει να νοσηλευθεί σε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Την ίδια ώρα, στο… μικροσκόπιο έχει τεθεί και το γεγονός ότι πριν κάποιους μήνες νόσησε με κορoνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται αν η νόσος της φλεγμονής του ήπατος που παρουσίασε σχετίζεται με τον κορoνοϊό ή είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA