Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελίζαμπεθ Κ. Λι που υπηρετεί ως πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να γίνει για πρώτη φορά μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης είναι ενεργό μέλος της ομάδας των διπλωματών που δίνουν αγώνα κατά της ομοφοβίας, υπέρ της ορατότητας και των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, της οποίας είναι και η ίδια μέλος.

Η Ελίζαμπεθ Λι αποφάσισε να γίνει μητέρα στα 42 της χρόνια με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη βοήθεια εξειδικευμένου κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Όπως αποκαλύπτει σε μια συγκλονιστική δημόσια επιστολή της για την εμπειρία της τα ερωτήματα ήταν πολλά.

«Δεν ήταν στα σχέδιά μου να επιχειρήσω να μείνω έγκυος σε ηλικία 42 ετών, μόνη, στη δίνη μιας θανατηφόρας πανδημίας και σε μια ξένη χώρα. Κανένα από αυτά τα πράγματα, αν τα πάρουμε ως μεμονωμένους παράγοντες, δεν ήταν μέρος τού πώς φανταζόμουν τη ζωή μου. Κι όμως, η ζωή συνέχισε να θέτει δύο ερωτήματα, τα οποία άφηνα αναπάντητα:

  • Ήθελα να αποκτήσω παιδί χωρίς να είμαι σε σοβαρή σχέση ή παντρεμένη;
  • Θα μπορούσα να αποκτήσω παιδί στα 42 μου;

Οι απαντήσεις ήταν ναι και στα δύο.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D335998345237460%26set%3Da.298103495693612%26type%3D3&show_text=true&width=500

Όταν ήμουν μια νεαρή γυναίκα στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής της, είχα υποθέσει ότι στα σαράντα μου θα είχα μια επιτυχημένη καριέρα, θα ήμουν σε μια ικανοποιητική σχέση και θα είχα ήδη παιδιά και ότι ένα πλέγμα απρόσκοπτων επιλογών θα είχε λάβει χώρα χωρίς να έχω αποφασίσει πραγματικά συνειδητά τίποτα – στον αυτόματο πιλότο. Τα σαράντα έμοιαζαν να είναι πάρα πολύ μακριά.

Δεν είμαι σίγουρη πώς το υπέθεσα αυτό, καθώς τίποτα από αυτά που ακολούθησαν δεν εκτυλίχτηκε με ευκολία. Αν κι έχω μια επιτυχημένη καριέρα σήμερα, η πορεία μου ήταν γεμάτη αφάνταστες προκλήσεις. Και ως λεσβία, κάποια στιγμή θα έπρεπε να πάρω συνειδητές αποφάσεις για το πότε και το πώς θα έκανα παιδιά. Ενώ με φόβιζαν οι ευθύνες - οι τρομακτικές ευθύνες – του ρόλου του γονέα, ήξερα επίσης ότι ήταν ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που θα μπορούσα να σκεφτώ να κάνω σε αυτή τη ζωή. Όχι απλώς να αποκτήσω ένα παιδί, αλλά να δημιουργήσω μια δική μου οικογένεια.

Σήμερα, είμαι τεσσάρων μηνών έγκυος με ένα αγοράκι - ένα από τα έμβρυα του δεύτερου κύκλου. Ως γυναίκα διπλωμάτης σε μια θέση με πολλές ευθύνες, δεν ήταν εύκολο να φτιάξω τις συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να πάρω την απόφαση να κάνω τη δική μου οικογένεια, μόνη μου. Αλλά το έκανα, με την υποστήριξη της οικογένειάς μου, των φίλων μου και των προϊσταμένων μου. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τους τελευταίους διότι η θεσμική υποστήριξη δεν ήταν πάντα διαθέσιμη για τις γυναίκες διπλωμάτες στο παρελθόν.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D303553045148657%26set%3Da.298103495693612%26type%3D3&show_text=true&width=500

Στο State Department, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι γυναίκες που παντρευόντουσαν αναγκάζονταν να παραιτηθούν, και μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι γυναίκες υποψήφιες για τις εξετάσεις του Διπλωματικού Σώματος ρωτώνταν αν σχεδίαζαν να παντρευτούν ή να αποκτήσουν σύντομα παιδί. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει διανύσει μια απίστευτη απόσταση από τότε, με νέες παροχές γονικής άδειας και αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη των οικογενειών. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι μέχρι στιγμής, γεμάτο με πολλές προκλήσεις αλλά και υπέροχες εκπλήξεις, και ένα ταξίδι που ξέρω ότι μόλις τώρα αρχίζει καθώς πλησιάζει η μητρότητα. Μοιραζόμενη αυτό το ταξίδι, προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής, ώστε να δώσω κουράγιο σε γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν το δικό τους. Αλλά το πιο σημαντικό -και δύσκολο- μέρος αυτού του ταξιδιού των χιλίων χιλιομέτρων ήταν το πρώτο βήμα». 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D10158663559711476%26id%3D75860411475&show_text=true&width=500

Το βιογραφικό της Ελίζαμπεθ Λι 

Η Ελίζαμπεθ Λι έφτασε στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας τον Αύγουστο του 2020, είναι διπλωμάτης καριέρας του State Department, έχοντας περισσότερα από δεκατρία χρόνια εμπειρίας στην διοίκηση, ηγεσία και διαπραγμάτευση σε διάφορα θέματα και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Ασίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν την τοποθέτηση της στη Θεσσαλονίκη, υπηρέτησε στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σεούλ και στη Βαγδάτη, στο πρώην Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στην Αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Γραφείο Ισραηλιτικών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F75860411475%2Fphotos%2Fa.10151743860771476%2F10158656589186476%2F%3Ftype%3D3&show_text=true&width=500

Όπως είχε ανακοινώσει το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη όταν είχε φτάσει για να αναλάβει τα καθήκοντά της «η κυρία Λι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Princeton University, πτυχίου νομικής από το Πανεπιστήμιο της Minnesota και αγγλικής φιλολογίας από το Grinnell College. Μιλά Ελληνικά, Κορεατικά και Εβραϊκά, και έχει μελετήσει Αραβικά και Ισπανικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, και ήρθε στην Ελλάδα με το κατοικίδιο της, μία σκυλίτσα Golden Retriever, την Pumpkin, ή αλλιώς "Κολοκυθούλα"». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA