ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/05/2022 13:53

Ευλογιά των πιθήκων: Παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων - Τα συμπτώματα

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι παρόμοια με την ευλογιά που εξαλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980», λέει ο Ανάργυρος Μαριόλης και αναφέρει ποια είναι τα συμπτώματα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ευλογιά των πιθήκων: Παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων - Τα συμπτώματα
Πηγή: shutterstock, Getty Images
Ανάγνωση:

Συναγερμό έχει προκαλέσει διεθνώς η ευλογιά των πιθήκων με τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε ανακοινώσεις για τα συμπτώματα της νέας λοιμώδης νόσου. Μάλιστα, ο κορυφαίος οικογενειακός γιατρός για το 2021, Ανάργυρος Μαριόλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι υπάρχει επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων.

Διαβάστε ακόμη: Ευλογιά των πιθήκων: Ποιο στοιχείο ανησυχεί τους επιστήμονες - Δεν μπορεί να προκαλέσει πανδημία

«Είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια. Είναι παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα συμπτώματα αυτά που πρέπει να κοιτάξει κανείς, με την συμβολή του οικογενειακού γιατρού είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και κυρίως οι λεμφαδένες», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Video Loading...

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια λοιμώδης ασθένεια

Μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων, που εξαπλώνεται γρήγορα σε αρκετές χώρες, είπε ότι τα συμπτώματα ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στα υπόλοιπα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. «Εκεί άμεσα ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του», τόνισε ο κ. Μαριόλης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης «τα στοιχεία δείχνουν μία παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από το μολυσμένο ζώο. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί λίγο».

Σχολίαζοντας την εξάπλωσή της λοίμωξης, ο κ. Μαριόλης επισήμανε πως «έχουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες», με την Πορτογαλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη.

ΕΟΔΥ: Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και ποια τα συμπτώματα

Σε ανακοίνωση για την ευλογιά των πιθήκων προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων «στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.
​Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

​Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

​Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

​Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. ​Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.
​Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

​Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΟΔΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ