Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεδριάζει το επόμενο διάστημα, καθώς η εξάπλωσή της αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει καλοκαιριού. Στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εγρήγορση, με τον ιό να καταγράφεται πλέον σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο αλλά και στη γειτονική μας Ιταλία.

Διαβάστε ακόμη: Λιβαδειά: 14χρονη κατήγγειλε τον βιασμό της από φίλο του πατέρα της

«Τα δεδομένα που έχουμε για αυτό είναι ότι σκοτώνει περίπου το ένα τοις εκατό. Φυσικά, και αυτό είναι αρκετό, αλλά προέρχεται από τα δεδομένα του Αφρικανικού πληθυσμού» λέει ο Πάτρικ Σοντζενς, υπεύθυνος Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες έως τώρα μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Είναι η πρώτη φορά που προκαλεί μια τέτοια έξαρση στην Ευρώπη» και συνεχίζει: «Δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως η covid». Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα». Σε ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 20 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η επιτροπή που συνεδρίασε είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής.

Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19. Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων έχει εντοπιστεί από το 1970 και έχει προκαλέσει αρκετές φορές κρούσματα σε διάφορες χώρες. Μάλιστα υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό που παρασκεύασε εταιρεία της Δανίας, σε συνεργασία με τις αμυντικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και διατηρείται τεράστιο απόθεμα.

Με τα στοιχεία αυτά καθησυχάζει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την ευλογιά των πιθήκων, την οποία και περιγράφει ως νόσο όμοια συνήθως με γρίπη ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το παράξενο της υπόθεσης είναι η μετάδοση κι αν οφείλεται «σε ιδιαίτερες συνθήκες επαφής».

Πώς ξεκίνησε η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων πήρε το όνομά της το 1958 όταν «δύο κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα», ανέφερε το CDC. Ωστόσο, ο κύριος φορέας της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων είναι ακόμα άγνωστος, αν και «εκτιμάται ότι τα αφρικανικά τρωκτικά παίζουν ρόλο στη μετάδοση», ανέφερε η υπηρεσία.

Το πρώτο γνωστό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους «καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εντατικών προσπαθειών για την εξάλειψη της ευλογιάς», ανέφερε το CDC. Μετά από 40 χρόνια χωρίς καμία αναφορά κρουσμάτων, η ευλογιά των πιθήκων επανεμφανίστηκε στη Νιγηρία το 2017, ανέφερε το CDC. Από τότε, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 450 κρούσματα στη Νιγηρία και τουλάχιστον οκτώ γνωστά κρούσματα εξαγωγής διεθνώς, ανέφερε ο οργανισμός.

Ένα ξέσπασμα εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ το 2003 αφού σαράντα επτά άνθρωποι σε έξι πολιτείες -Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Μιζούρι, Οχάιο και Ουισκόνσιν- αρρώστησαν λόγω επαφής με τα κατοικίδια σκυλιά λιβαδιών τους, ανέφερε το CDC. «Τα κατοικίδια μολύνθηκαν αφού στεγάστηκαν κοντά σε εισαγόμενα μικρά θηλαστικά από την Γκάνα», ανέφερε το CDC. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ανθρώπινη ευλογιά έξω από την Αφρική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA