Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων να εξετάζεται στη χώρα μας και με τον συναγερμό που έχει σημάνει παγκοσμίως, ο ΕΟΔΥ είναι έτοιμος για κάθε μέτρο, προκειμένου να αποφευχθεί νέο πανδημικό κύμα από τη νέα νόσο. 

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Διάψευση για ΕΔΕ στο Καραμανδάνειο γύρω από το φιαλίδιο με το αίμα της Τζωρτζίνας

Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε η χρήση μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, το Βέλγιο μπήκε σε καραντίνα για να προλάβει κάθε ενδεχόμενο έξαρσης και η μία μετά την άλλη οι χώρες προετοιμάζονται και θωρακίζονται κόντρα στην ευλογιά των πιθήκων. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

 «Ηπια η εικόνα του ύποπτου κρούσματος»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, σημείωσε πως η κλινική εικόνα του ύποπτου κρούσμα είναι «ήπια». Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει κάποια σύνδεση με ταξίδι στην Αφρική, είπε πως δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση και ο άνδρας είναι «πιθανό να μολύνθηκε στη Μεγάλη Βρετανία».

Και η σύντροφος του 29χρονου παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, αλλά είναι ασυμπτωματική. Εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από τις υγειονομικές Αρχές όσον αφορά στην πορεία της ευλογιάς. Υπενθυμίζεται πως την παρακολούθηση του ύποπτου κρούσματος έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας –Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

«Νοσηλεύεται και η κοπέλα προληπτικά»

Για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά και έχει μεταφερθεί για περαιτέρω εξέταση στο «Αττικόν», μίλησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, ο οποίος ανέλυσε στο Open τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, συνέστησε ψυχραιμία και έδωσε μήνυμα ενόψει αύξησης της κινητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα.

Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πουρνάρας για τον 29χρονο τουρίστα προερχόμενο απο τη Βρετανία, που μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) από την Κεφαλονιά, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Ο κος Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κ. Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Αττικου» συμπλήρωσε ο κ. Πουρνάρας.

«Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση»

Για το προφίλ της συγκεκριμένης ασθένειας, τον τρόπο μετάδοσης και προφύλαξης, είπε: «Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση. Θέλει στενή επαφή από το αναπνευστικό. Δεν είναι συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική. Αν βγει θετικό το ύποπτο κρούσμα, θα νοσηλευτεί σε συνθήκες ασφαλείας».

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία, ο κ. Πουρνάρας ανέφερε: «Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία... Μετά ακολουθούν τα εξανθήματα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα συμπτώματα στην όψη, αλλά δεν είναι βαριά η ασθένεια. Κάποιες φορές αφήνουν και σημάδια, όταν περνάει η ασθένεια. Είναι παραλλαγή της ευλογιάς, που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Υπάρχει εμβόλιο, που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί για την ευλογιά, είναι άλλο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Εχει κάποια θνητότητα στην Αφρική».

Για τον τρόπο προφύλαξης, ενόψει και της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, είπε: «Οι αποστάσεις και η υγιεινή είναι ο κύριος τρόπος να μην κολλήσεις. Όπως ισχύει με τον κορονοϊο, αλλά δεν είναι το ίδιο μεταδοτικός. Ας μην το κάνουμε θέμα της καθημερινότητάς μας, δεν θα γίνει απ' όσα γνωρίζουμε από τις ΗΠΑ και τα CDC. Ο ιός εμφανίστηκε στην Αγγλία γιατί εκεί ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική».

Τέλος, ο κ. Πουρνάρας αναφέρθηκε και σε κρούσμα λέπρας που εντοπίστηκε στο «Αττικόν»: «Είναι από την Πελοπόννησο. Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Ειμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA