Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξηγήσεις για την ευλογιά των πιθήκων έδωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και σχετική ανάρτησή του στο Facebook. Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, δεν υπάρχει λόγος πανικού για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στη Σία Κοσιώνη, και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα έχει επικρατήσει πανικός «πολλές φορές στη χώρα μας» για θέματα υγείας. «Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατ.» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών. «Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της νόσου, ενώ οι περισσότεροι που θα μολυνθούν από τον ιό θα αυτοϊαθούν. Τέλος, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του πως λανθασμένα έχει αναφερθεί πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται ιδιαιτέρως από ομοφυλόφιλους άνδρες, καθώς δεν είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος. «Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε τη συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου», έγραψε ο κ. Μόσιαλος σε σχετική του ανάρτηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA