ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/05/2022 08:45

Ευλογιά των πιθήκων: Πιθανός ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπάρχει η πρόταση να υπάρξει εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων σε συγκεκριμένες ομάδες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ευλογιά των πιθήκων: Πιθανός ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο
Πηγή: shutterstock, Getty Images
Ανάγνωση:

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την ευλογιά των πιθήκων με αρκετές χώρες να έχουν καταγράψει τουλάχιστον ένα κρούσμα. Στην Ελλάδα μπορεί ακόμη να μην έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει βάλει το θέμα στην ατζέντα, εξετάζοντας τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για να θωρακιστεί η χώρα μας και να προστατευτούν οι πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Ευλογιά των πιθήκων: Πώς από τον αφρικανικό σκίουρο έφτασε στον άνθρωπο

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπάρχει η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες, δηλαδή, ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων. Σύμφωνα μάλιστα με το ΟΡΕΝ, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση, το εμβόλιο θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη λογική που υπάρχει κάθε χώρα να χαράξει τη δική της πολιτική εμβολιασμών, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.

Video Loading...

Στη χώρα μας όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1980 δεν έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά καθώς επρόκειτο για ιό που είχε εκριζωθεί. Το εμβόλιο, πάντως, χορηγούνταν μετά τον πρώτο χρόνο ζωής συνεπώς όσοι σήμερα είναι 50 ετών και λίγο παρακάτω δεν έχουν προχωρήσει στον συγκεκριμένο εμβολιασμό. «Με τις τρέχουσες συνθήκες και με δεδομένο τον κίνδυνο που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει λόγος γενικού εμβολιασμού. Υπό εξέταση είναι για ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο», υποστηρίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

ΠΟΥ: Δεν έχει μεταλλαχθεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί επισημαίνοντας ότι η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Video Loading...

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Τι λέει ECDC για ευλογιά των πιθήκων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ