Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο «κόφτης» στα κλιματιστικά, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και στην Ελλάδα ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μελετιούνται μια σειρά από δράσεις και μέτρα στον δημόσιο τομέα ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις και για περεταίρω ενίσχυση για την αγορά καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη: Ηλεκτρικό ρεύμα: Κυβερνητικό σχέδιο 5 δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ανέλυσε λέγοντας: «Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας». Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας». 

«Εξετάζεται η δυνατότητα στήριξης»

Ερωτηθείς, ο υπουργός για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, επισήμανε ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, τονίζοντας πως: «Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει».

Από εκεί και πέρα αναφερόμενος στις μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος στάθηκε ιδιαίτερα στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου που θα φέρει επιπλέον μειώσεις στις ήδη υπάρχουσες. «Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη  ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε. 

Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου- Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις. «Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις. Αυτό θα γίνει για 12 μήνες κι έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέkας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. «Θα έλεγα ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ζωοτροφές, δεν έχουν ανεβεί αντίστοιχα οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος. Άρα, χρειάζονται στήριξη και γνωρίζω ότι ο κ. Γεωργαντάς ήδη ετοιμάζει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί», σημείωσε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA