Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέσσερα προγράμματα και μία παρέμβαση αλλαγής συνήθειας περιλαμβάνει (προς ώρας τουλάχιστον)  το συνολικό εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ξεδιπλώσει αναλυτικά το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, ώστε να περιοριστεί η απαιτούμενη δαπάνη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων να τους θωρακίσει περισσότερο από την εκτόξευση των τιμών, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση του συνολικού ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας.

Κλιματισμός δημοσίων κτιρίων α λα Ισπανικά και Ιταλικά

Η παρέμβαση θα αφορά στην υποχρέωση ρύθμισης των κλιματιστικών των υπηρεσιών του δημοσίου και των δημόσιων κτιρίων σε συγκεκριμένη θερμοκρασία αρχής γενομένης από το τρέχον καλοκαίρι και ανάλογο όριο το χειμώνα, στα πρότυπα των μοντέλων που υιοθετούν Ισπανία και Ιταλία για 27 και 19 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.  Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει ήδη την προεργασία και θα προχωρήσει σύντομα σε σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής αυξημένης τηλεργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες κατά τα πρότυπα της περιόδου έξαρσης της πανδημίας. Μόνο όμως για τις ημέρες καύσωνα και όχι για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Το επόμενο διάστημα ανακοινώνουμε σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Φωτοβολταϊκά πάνελ σε κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader δίνοντας έμφαση στην περαιτέρω στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα προγράμματα που αναμένεται να ανακοινωθεί αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών. Το εν λόγω πρόγραμμα κοστολογείται περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, θα υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους Δήμους οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των δημοτών τους και θα τεθεί σε ισχύ πιθανότητα από το φθινόπωρο. Η συζήτηση άλλωστε έχει ενταθεί στην Ε.Ε, καθώς εκτιμάται ότι  τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούσαν να παράγουν σχεδόν το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Έρχεται το «Εξοικονομώ» των δημόσιων κτιρίων

Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων με έμφαση σε κτίρια του δημοσίου όπου στεγάζονται φορείς της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, σχολεία - πανεπιστήμια, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους μουσείων. Στόχος είναι μέσω του εκσυγχρονισμού των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, της μόνωσης του κτιριακού κελύφους και της εγκατάστασης ΑΠΕ να καταστούν σταδιακά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον 500 κτίρια που καταλαμβάνουν έκταση 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Με τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση μπορεί να ανέλθει στις  230.000 MWh έως το τέλος του 2025 και το δημόσιο να έχει οικονομικό όφελος της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Δράσεις ενεργειακής αυτονομίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το φθινόπωρο πιθανότατα θα «τρέξει» και το εξειδικευμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για περίπου 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την ενεργειακή τους αυτονομία και τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι δράσεις θα αφορούν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους συνδυαστικά με μπαταρίες αποθήκευσης τυχόν πλεονάζουσας ενέργειας και εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει το 30%. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί επίσης έργα αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού και των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θερμομόνωση τοιχοποιίας, δαπέδου ή στέγης, ενεργειακά κουφώματα και υαλοπίνακες, καθώς και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού. Το ύψος της επιδότησης σχεδιάζεται να είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησης της επιχείρησης, το μέγεθός της και το είδος των επιλέξιμων δαπανών.

Επιδότηση αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τις επόμενες δύο εβδομάδες εκκινεί το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες χαμηλής κατανάλωσης, σε πρώτη φάση αποκλειστικά για κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Το κίνητρο είναι η επιδότηση που θα κυμαίνεται από 35% έως 50% ανάλογα με τη μοριοδότηση, η οποία λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Το πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει 300.000 νοικοκυριά.

Η υλοποίηση των δράσεων εντάσσεται στα προς αξιοποίηση κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αξιοποιηθούν επίσης πόροι του ΕΣΠΑ και υπάρχει συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA