Μενού
  • Α-
  • Α+

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο ΑΠΘ μία ημέρα μετά τον τραυματισμό του φοιτητή και τα βραδινά επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει το thesstoday, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται από νωρίς μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, αφού ολοκληρώνονται οι εργασίες στο «πρώην στέκι στο Βιολογικό». 

Διαβάστε ακόμη: Μαυροειδάκος για επεισόδια στο ΑΠΘ: «Θα υπάρξουν και τραυματισμοί»

Η έκρυθμη κατάσταση είναι ολοφάνερη, καθώς υπάρχει έξω από το ΑΠΘ και το υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να κάνει χρήση νερού αν υπάρξουν νέα επεισόδια. Πάντως, φοιτητές των ΕΑΑΚ έστησαν τραπέζι και έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο σημείο που έγιναν χθες τα επεισόδια.

Την ίδια ώρα διμοιρίες των ΥΜΕΤ – ΥΜΑΤ έχουν παραταχθεί ακριβώς πίσω από τους φοιτητές. Τα μαθήματα στο ΑΠΘ σήμερα δεν γίνονται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη ΣΘΕ και της στάσης εργασίας (11:00-14:00) που έχει εξαγγείλει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ας το βάλουν στο μυαλό τους πολιτικοί που στηρίζουν τους τραμπούκους»

Πάντως, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ και τονίζει ότι θα εφαρμόζεται ο νόμος και θα παρεμβαίνει η Αστυνομία, όποτε κρίνεται ότι χρειάζεται. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε - μία μέρα μετά τα επεισόδια - «τραμπούκους» τους φοιτητές που μετέχουν στις συγκεντρώσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να το καταλάβουν «οι πολιτικοί που τους στηρίζουν». 

Χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο Twitter: «Η ΕΛ.ΑΣ. θα πράξει το αυτονόητο! Θα παραμείνει στον χώρο του ΑΠΘ, όσο χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη. Το απαιτεί η κοινωνία, το προστάζει η λογική! Ας το βάλουν στο μυαλό τους όσοι πολιτικοί στηρίζουν τους τραμπούκους που ευαγγελίζονται την «πρόοδο» γκρεμίζοντας βιβλιοθήκες!».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να δίνει πολιτική κάλυψη στους «μπαχαλάκηδες», μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στον χώρο του ΑΠΘ, όσο χρειαστεί, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης και να παραδοθεί στους φοιτητές και τους καθηγητές.

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα, αυτή η ανακοίνωση που μιλά για την «ωμή βία και καταστολή, τις δολοφονικές ενέργειες και τον τραυματισμό φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», υπογράφεται από τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστο Σπίρτζη και Διονύση Καλαματιανό.

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ρεβανσιστική έξαρση κατά των νέων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτουν: «Το περιστατικό στο Αριστοτέλειο, με αστυνομικό των ΜΑΤ να εκτοξεύει σε ευθεία χειροβομβίδα κρότου λάμψης με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό φοιτητή στο κεφάλι είναι ένα ακόμη θλιβερό παράδειγμα του πως οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο αντιδημοκρατικό σίριαλ της καταστολής, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της στοχοποίησης της νεολαίας και της απόπειρας να σωπάσει κάθε φωνή που αντιτίθεται στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, το οποίο παρακολουθούν με αποτροπιασμό εδώ και τρία χρόνια οι πολίτες».

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι πεδία επίδειξης δύναμης και η τρομοκρατία μέσω της καταστολής δεν έχει καμία θέση μέσα σε αυτά», αναφέρουν οι τομεάρχες και προσθέτουν: «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον δημοκρατικό και ελεύθερο χαρακτήρα της ακαδημαϊκής κοινότητας από εκδηλώσεις βίας και προβοκατόρικες συμπεριφορές».

Εύχονται περαστικά στον τραυματισμένο φοιτητή, σημειώνουν ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος που αντιστέκεται στους αναχρονιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «προειδοποιούν τον αρμόδιο υπουργό να δώσει άμεσα τέλος στην αστυνομική βία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και περιμένουμε άμεση διερεύνηση του περιστατικού στο ΑΠΘ και τη παραδειγματική τιμωρία του αστυνομικού που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού φοιτητή». 

Καταλήγοντας υποστηρίζουν: «Οι ευθύνες ανήκουν πλέον μόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που συνεχίζει τη βία, την εργαλειοποίηση της αστυνομίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Απάντηση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αντί να μιλάει για προβοκάτσιες και να καλύπτει την ανομία ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια και τον φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες. Πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας;», απαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ξέρουμε φυσικά όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA