Μενού
  • Α-
  • Α+

Καλό καλοκαίρι... χωρίς μάσκες ετοιμάζονται να πουν από σήμερα,1η Ιουνίου, οι Έλληνες παίρνοντας πιο δροσερές ανάσες, αφού αναστέλλεται το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά με μερικές εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη. Υποχρεωτικά με χρήση μάσκας θα πρέπει να μετακινούνται και οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Διαβάστε ακόμη: Το μοντέλο από τη Βραζιλία που σύχναζε στη Μύκονο και συνελήφθη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για ναρκωτικά

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς που υπάρχουν αριθμημένες θέσεις όπως τα αεροπλάνα τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, η μάσκα καταργείται για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Σχετικά, με τα πλοία η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την άρση της χρήσης μάσκας, όποτε αυτή παραμένει για την ώρα υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων θα ισχύει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Σχολεία - Πανεπιστήμια και η εξαίρεση των Εξετάσεων

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από σήμερα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία - Πανεπιστήμια. Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας και έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα. Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Φοράτε μάσκες στον συνωστισμό» 

Στο μεταξύ, την ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού που προστατεύουν και από άλλες λοιμώξεις, εν όψει της θερινής περιόδου, τονίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα. Τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι κανόνες πρόληψης και ότι παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους χώρους, με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη. Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την «Ευλογιά των πιθήκων» και τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων, όπως είναι η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων.

«Είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να μην ατονήσει η προσοχή μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού που θα μας προστατέψουν και από άλλες λοιμώξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι ο ΙΣΑ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα παραμείνουν σε εγρήγορση, ενώ έχουν προγραμματίσει δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών. «Είναι στο χέρι μας να περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA