Μενού
  • Α-
  • Α+

Ονειρο απατηλό μοιάζουν οι φετινές διακοπές για τις οικογένειες στην Ελλάδα, καθώς ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε μία αβάσταχτη ακρίβεια, με αποτέλεσμα οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι ξένοι τουρίστες που πρόλαβαν να κλείσουν τα πακέτα διακοπών τους, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα ακτοπλοϊκά καταγράφουν αύξηση μέχρι και 40% ενώ η διαμονή δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, έχοντας σημειώσει αύξηση 10%, όπως εξηγεί στο Reader.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που ένα κατάλυμα μπορεί να έχει τουρίστες στο ίδιο διάστημα και ο ένας να έχει καταβάλει 300 ευρώ και ο άλλος 600 ευρώ (για το ίδιο χρονικό διάστημα), καθώς είχε φροντίσει να «κλειδώσει» τις διακοπές του πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Διαβάστε ακόμη: Street food: Απλησίαστα πλέον σουβλάκι, πίτσα, μπέργκερ - Πικρός κι ο καφές

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών τρομάζουν

Το απαγορευτικό για τις φετινές διακοπές είναι αδιαμφισβήτητα οι κατακόρυφες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά. Η αύξηση στα καύσιμα έχει προκαλέσει... εξοργιστικές αυξήσεις στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα η μετακίνηση να μοιάζει αδύνατη για το μέσο πορτοφόλι. Υπάρχουν περιπτώσεις, μάλιστα, που τα εισιτήρια έχουν ανέβει κατά 40%, γεγονός που καθιστά αδύνατες τις διακοπές για μία οικογένεια με δύο παιδιά. Για παράδειγμα, αν μια τετραμελής οικογένεια αποφασίσει να πάει στη Νάξο με το αυτοκίνητό της, θα πληρώσει πάνω από 500 ευρώ, καθώς 215 ευρώ κοστίζει μόνο η μεταφορά του οχήματος. 

Εάν η οικογένεια επιλέξει πιο κοντινό προορισμό χωρίς αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα την Ύδρα, το κόστος φτάνει τα 210 ευρώ (πήγαινε - έλα). Για πιο μακρινά νησιά, όπως η Ρόδος, όπου ενδεχομένως να χρειαστεί καμπίνα στο καράβι, θα χρειαστούν 880 ευρώ ενώ χωρίς καμπίνα το κόστος ανέρχεται σε 776 ευρώ. Από τον Πειραιά για την Πάρο, το εισιτήριο οικονομικής θέσης από 38,50 ευρώ το 2021, φέτος κοστίζει 46,50 ευρώ ενώ το αυτοκίνητο κοστίζει 108,50 ευρώ, για Μύκονο από 40 ευρώ το εισιτήριο, πήγε στα 48,50 ευρώ, με το αυτοκίνητο από 75 ευρώ που είχε πέρυσι, φέτος να κοστίζει 111,50 ευρώ.

  • Πειραιάς - Πάρος: Από 38,50€ το απλό εισιτήριο, 46,50€ τώρα
  • Πειραιάς - Πάρος: Από 68 το εισιτήριο για αυτοκίνητο, 108,50 τώρα
  • Πειραιάς - Μύκονος: Από 40 το εισιτήριο, 48,50 τώρα
  • Πειραιάς - Μύκονος: Από 75 το εισιτήριο για αυτοκίνητο, 111,50 τώρα

Ενδεικτικές τιμές εισιτηρίων για την περίοδο 25 Ιουλίου - 6 Αυγούστου 2022 στα παρακάτω νησιά (μόνο για να πάει το άτομο): 

  • Πειραιάς - Σαντορίνη: 84,70€ (με το γρήγορο), 119€ για αυτοκίνητο 
  • Πειραιάς - Νάξος:  67,50 (με το γρήγορο), 108 για αυτοκίνητο 
  • Πειραιάς - Κως: 74 το εισιτήριο, 143 για αυτοκίνητο 
  • Πειραιάς - Ικαρία: 54,50 το εισιτήριο, 114 για αυτοκίνητο 
  • Ραφήνα - Ανδρος: 25 το εισιτήριο, 50 για αυτοκίνητο 
  • Πειραιάς - Τήνος: 45,40 το εισιτήριο, 102,50 για αυτοκίνητο
  • Πειραιάς - Φολέγανδρος: 83,70 (με το γρήγορο), 91,50 για αυτοκίνητο 
  • Πειραιάς - Σίφνος: 39 το εισιτήριο, 67 για αυτοκίνητο 
  • Ραφήνα - Κουφονήσι: 42,50 το εισιτήριο, 79 για αυτοκίνητο 
  • Αγιος Κωνσταντίνος - Σκόπελος: 36,50 το εισιτήριο, 75 για αυτοκίνητο 
  • Πειραιάς - Κρήτη: 45 το εισιτήριο, 83 για αυτοκίνητο

Για να πάει κάποιος στη Σύρο το εισιτήριο φέτος κοστίζει 42,50 ευρώ από 35 ευρώ που είχε πέρυσι ενώ η τιμή του αυτοκινήτου είναι στα 95,50 ευρώ από 75 που είχε πέρυσι. Μια οικογένεια που θέλει να επισκεφτεί την Κρήτη για να κλείσει μια τετράκλινη καμπίνα θα χρειαστεί να πληρώσει 100 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Δυσεύρετα τα φθηνά καταλύματα 

Ο Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει ότι ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά για όλους τους ελληνικούς προορισμούς και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ καλή. «Η διαμονή αυξήθηκε 10% συγκριτικά με πέρυσι για να καταφέρει να ανταγωνιστεί και να επωμιστεί τα λειτουργικά έξοδα που έχουν αυξηθεί στο 40%», λέει χαρακτηριστικά στο Reader.gr. Πλέον, όμως, αν μια οικογένεια επιλέξει αυτή τη στιγμή να κλείσει διακοπές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεδομένης της πληρότητας, αυτό που θα αντιμετωπίσει είναι... ξενοδοχεία με μίνιμουμ 70 ευρώ τη βραδιά. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν μια τετραμελής οικογένεια επιλέξει τη Ρόδο για μια εβδομάδα και πάρει και το αυτοκίνητο μαζί θα πληρώσει περίπου 1.400 ευρώ μόνο για ακτοπλοϊκά και διαμονή. Αντίστοιχα, γίνονται οι συσχετισμοί και για τα υπόλοιπα νησιά. Ανάλογα, έντονη ήταν η συζήτηση που αναπτύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter για τα Κουφονήσια με τους χρήστες να είναι έξαλλοι, διότι στο νησί που άλλοτε προσέφερε πάμφθηνες διακοπές, πλέον δεν μπορεί να βρει κανείς κατάλυμα κάτω από... 100 ευρώ.  Το παράδοξο, λοιπόν, είναι πως πλέον και για τους Έλληνες με μεσαία εισοδήματα, η εναλλακτική των διακοπών στο εξωτερικό έχει αρχίσει να γίνεται πιο ελκυστική επιλογή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA