Μενού
  • Α-
  • Α+

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Genesis σε πολλά σημεία της Ελλάδα, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα περιοχές σε Μαγνησία, Λάρισα, αλλά και Πάτρα να έχουν καταγράψει πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια και κατεστραμμένες γεωργικές καλλιέργειες.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Genesis

 

Η κακοκαιρία Genesis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κάτι για το οποίο από χθες μας είχε προετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το το κύμα κακοκαιρίας που ήδη πλήττει και αναμένεται να «σαρώσει» ακόμη περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Σε απόγνωση βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι αγρότες των περιοχών Θεσσαλίας, Ημαθίας και Κρήτης από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες τους. Αλλά και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την κτηνοτροφική οδοποιία.

Η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Από το βράδυ της Πέμπτης άφησε τα σημάδια της στη Θεσσαλία και κυρίως σε Βόλο, Κιλελέρ και Λάρισα, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα και Αμφιλοχία. Σήμερα, Παρασκευή (10/6), τα φαινόμενα συνεχίστηκαν με σφοδρές καταιγίδες μετά το μεσημέρι σε Βόλο, Πήλιο, Αλμυρό και Βελεστίνο με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση συχνών κεραυνών.

Η κακοκαιρία σαρώνει σχεδόν ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις τεράστιες ποσότητες των ομβρίων υδάτων που έπεσαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε χωριά της Λάρισας υπήρξαν ακόμη και εγκλωβισμοί πολιτών μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και να κινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το μεσημέρι σημειώθηκε μεγάλο πρόβλημα και επί της Εθνικής οδού στην περιοχή του Βελεστίνου, καθώς η ένταση της βροχή ήταν τέτοια που έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Σε κάποιες περιοχές, όπως το χωριό Δήμητρα της Αγιάς, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε... ποτάμια με τις εικόνες από το Πήλιο να είναι συγκλονιστικές, και τα προβλήματα τεράστια, καθώς η καταιγίδα πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς - Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, καταστρέφοντας καρπούς, κεράσια και ροδάκινα που ήταν έτοιμα προς συγκομιδή.

Εφραξαν οι αποχετεύσεις στο Κιλελέρ

Κοντά στη μία ώρα διήρκεσε η ισχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ νωρίτερα σήμερα με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα. Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι εφικτό να απορροφηθούν. Αμέσως υπήρξε παρέμβαση από μηχανήματα του Δήμου Κιλελέρ και πλέον η κατάσταση φαίνεται πως έχει βελτιωθεί.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στη συγκεκριμένη περιοχή που βλέπουν τους κόπους τους για ακόμη μία φορά να πηγαίνουν χαμένοι μετά τις επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν με χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Λίγο πριν την συγκομιδή, οι αγροτές μετρούν απώλειες, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για ολοκληρωτική καταστροφή στις σοδειές τους. Η Θεσσαλία με επίκεντρο την Λάρισα βάλλεται τις τελευταίες ημέρες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στα Φάρσαλα, μετά στον Τύρναβο και το Κιλελέρ και κατόπιν περιοχές της Ελασσόνας.

Η διπλή χαλαζόπτωση προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, καρύδια, καπνά, οπωροκηπευτικά, αμπέλια), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού ήταν μπροστά στα αλώνια και σε συγκομιδές και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή των σιτηρών και ακόμη και τώρα βλέπουν στα χωράφια τους χαλάζι, καθώς έπεσε σε τέτοια ένταση και ποσότητα που ακόμη δεν έχει λιώσει. Εκτιμάται ότι 20.000 στρέμματα με δένδρα, σιτηρά, κηπευτικά και καπνά επλήγησαν από την τελευταία χαλαζόπτωση

Η έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλάζι, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπέλια, αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και αροτραίες καλλιέργειες στα χωριά Δρυμό, Ολυμπιάδα, Καλλιθέα, του Δήμου Ελασσόνας στη Λάρισα.

Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στην Κέρκυρα

Από τη μανία της κακοκαιρίας δεν γλίτωσε ούτε η Κέρκυρα! Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από το βράδυ της Πέμπτης με έντονες βροχοπτώσεις, κατά τόπους, ενώ μικρής διάρκειας χαλάζι έπεσε στα βορειοανατολικά του νησιού. Το πρωί της Παρασκευής ένας ανεμοστρόβιλος έκανε την εμφάνιση του αφήνοντας μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα του. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κολώνες ρεύματος, δέντρα και σκεπές μαγαζιών καταστράφηκαν.

Την ίδια ώρα μικρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε κεραμοσκεπή καταστήματος στους Αργυράδες της Νότιας Κέρκυρας, ενώ όπως αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκαν και κάποιες κοπές δέντρων στην ίδια περιοχή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με το φαινόμενο όμως της κακοκαιρίας να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη». Εξάλλου χθες το απόγευμα όλοι οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν επείγουσα ειδοποίηση από το 112, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών σχετικά με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμενόταν να πλήξουν το νησί.

Διακοπές ρεύματος - Στο... σκοτάδι η Αμφιλοχία

Η σφοδρή βροχόπτωση χτύπησε και την Αμφιλοχία, όπου είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και σήμερα το πρωί η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά! Το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Χωρίς ρεύμα και η Πάτρα

Στο μεταξύ, το μεσημέρι χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές της Πάτρας. Τα μαγαζιά της πόλης έμειναν στα σκοτάδια, ενώ παράλληλα ηχούσαν σειρήνες συναγερμών σε κατοικίες. Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μικροπροβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου. Φαίνεται πως οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη κακοκαιρία Genesis επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται στην Πάτρα και τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή ισχυρή βροχή και έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Θεσσαλονίκη

Η επέλαση της κακοκαιρίας Genesis ξεκίνησε και στη Θεσσαλονίκη. Σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής βρίσκονται από χθες η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, βάσει του σχεδιασμού τους. Η βροχόπτωση είναι έντονη σε διάφορες περιοχές της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Καταστροφές σε Αμύνταιο και Σέρρες

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι παραγωγές των αγροτών του Δήμου Αμυνταίου λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή στις αρχές της εβδομάδας. Σε επιστολή του ο Συνεταιρισμός ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 αναφέρει ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι στο 100%. Στις Σέρρες, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού στην περιοχή, με τους αγρότες να εκτιμούν ότι η καταστροφή αφορά περίπου 4.000 στρέμματα. Το βαμβάκι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη 25 – 30 πόντους από το έδαφος και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Στην ίδια περιοχή ζημιές υπέστησαν και παραγωγοί μηδικής. Μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή της Ηράκλειας στο Βαλτερό και Γεφυρούδι από έντονη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες από σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, και άλλες καλλιέργειες όπως και στο Μεγαλοχχώρι, Άμπελοι, Λιβαδοχώρι, Νεοχώρι, Ν. Σκοπό, Κοίμηση Γόνιμο. Προ ημερών τεράστιες καταστροφές υπέστησαν παραγωγοί κερασιού σε Γάζωρο και Αναστασιά, που είδαν τα φημισμένα κεράσια να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης.

Στην Ημαθία η χαλαζόπτωση χτύπησε για δεύτερη φορά καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α. στο Ροδοχώρι , Επισκοπή, Χαρίεσσα αλλά έπληξε και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή των Λευκαδίων και Κοπανού. 

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες και το πρωί του Σαββάτου

Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του meteo.gr για το υπόλοιπο της Παρασκευής τα φαινόμενα από την κακοκαιρία Genesis θα σαρώσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, το Βόρειο Αιγαίο και τα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται:

  • έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία,
  • από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας
  • από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου 11/06 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Ν. Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA