Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την αύξουσα πορεία του κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα και τα χαρακτηριστικά ενός νέου (6ου) πανδημικού κύματος εν μέσω καλοκαιριού, οι επιδημιολογικές Αρχές της χώρα προχώρησαν εκτάκτως στην απόφαση για χορήγηση της 4ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Και αυτό γιατί οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 έχουν προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο επαναλοιμώξεων, η long covid σε σχέση με προηγούμενες μολύνσεις με αποτέλεσμα να ο συναγερμός να κρούσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην επιστημονική κοινότητα. Η καμπύλη καταγραφής της πορείας της πανδημίας άρχισε να παίρνει την ανιούσα από την περασμένη Τρίτη, όταν τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 12.537, η αύξηση του ιικού φορτίου διαφαίνεται και στις τελευταίες μετρήσεις στα αστικά λύματα έως 237%, αλλά και στον δείκτη θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά.

Αυτό φυσικά συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών ροών και είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σήμερα 1 στα 2 κρούσματα στη Μύκονο είναι θετικό! Ετσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, εισηγήθηκε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 30 ετών με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση

Η πλατφόρμα για την 4η δόση, θα ανοίξει την προσεχή Δευτέρα (27/6) έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Και επειδή τις προηγούμενες ώρες υπήρξε μια μικρή αναστάτωση ως προς το ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην παρακάτω διευκρίνηση: 

  • Η σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση παραμένει ισχυρή μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών, όπως ίσχυε έως και σήμερα.

     

  • Η 4η δόση (β' αναμνηστική) θα πρέπει να γίνεται -το νωρίτερο- τέσσερις (4) μήνες μετά την 3η δόση (α' αναμνηστική δόση).

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

«Δεν συστήνεται στους κάτω των 60 που δεν έχουν προβλήματα»

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στην απόφαση για την 4η δόση εμβολίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με δηλώσεις της στο Mega, επεσήμανε πως δεν συνιστάται για τον υπόλοιπο πληθυσμό - κάτω των 60: «Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε αρχικά η κυρία Γκάγκα.

Η ίδια, ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος. Σχετικά με τη μάσκα, υπάρχει η σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, που στη χώρα έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν υπάρχει ανησυχία. «Δεν είναι κάτι που είναι πολύ μεταδοτικό, δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά έχουμε το νου μας και προσέχουμε τις επαφές μας», κατέληξε.

«Η παραλλαγή Ο4 είναι πιο μεταδοτική με πιο βαριά συμπτώματα»

Στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας και τις παραλλαγές της Όμικρον αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η κυρία Παγώνη χαρακτηρίζει αναμενόμενη και λογική την έξαρση κρουσμάτων και εξήγησε ότι οι εξάρσεις και οι υφέσεις θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και πως αυτό που έχει σημασία είναι πως θα κινηθούν οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζονται οι παραλλαγές 4 και 5 του κορονοϊού στην Αττική αλλά και σε πολλές πόλεις της Κρήτης. Η παραλλαγή 4 είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα, καθώς ασθενείς στους οποίους χορηγείται αντιική αγωγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους, κάνουν πυρετούς ακόμα και 39 με 40 με αποτέλεσμα να φοβούνται και αμέσως να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους έως τις 10 Ιουλίου. Κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία δύο ετών πλέον και πως η μάσκα προστάτευσε το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από την γρίπη.

Η μελέτη του Χάρβαρντ για τις παραλλαγές Ο4 και Ο5 

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται πως «διαφεύγουν» από τα αντισώματα που αναπτύσσονται τόσο σε αυτούς που είχαν και στο παρελθόν μολυνθεί από τον ιό όσο και στους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ

Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 εξακολουθεί να αναμένεται ότι παρέχει ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες και οι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται πάνω σε ενημερωμένα εμβόλια που ενδέχεται να προκαλέσουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι των παραλλαγών. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκαλεί μια προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμοί είναι αρκετές φορές χαμηλότερα έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine την Τετάρτη. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 ξεφεύγουν από τα εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA