Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι παλαιότεροι στο άκουσμα του ονόματος «Παναγιώτης Φραντζής», είναι δεδομένο, πως θα θυμούνται εκείνη τη φρικιαστική φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει το «Έθνος» με τον «πρύτανη» του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνο Σόμπολο να στέκεται μαζί με δυο ιατροδικαστές πάνω από το «συναρμολογημένο» πτώμα της άτυχης 18χρονης Ζωής. Για όσους δεν το θυμάστε να είστε σίγουροι πως η λέξη «συναρμολογημένο» όσο σκληρή και αν ακούγεται, είναι πέρα για πέρα αληθινή και σίγουρα η πλέον κατάλληλη.

Μια ημέρα σαν σήμερα, αυτή η φρίκη που πάγωσε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύφθηκε με την ομολογία του 27χρονου Παναγιώτη Φραντζή, ο οποίος όπως προέκυψε στραγγάλισε και τεμάχισε σε 11 κομμάτια τα οποία πέταξε σε έναν κάδο απορριμάτων στα Κάτω Πατήσια, τη 18χρονη σύζυγό του.

Ένας κεραυνοβόλος έρωτας, μια θυελλώδης σχέση, ένα άγριο έγκλημα

Ο Παναγιώτης Φραντζής ήταν φοιτητής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας. Ο πατέρας του είχε αντιπροσωπεία ενδυμάτων στα Κάτω Πατήσια και γενικά είχαν μια ευτυχισμένη ζωή. Ο Παναγιώτης είχε μια πεντάχρονη σχέση με μια κοπέλα όταν μια ημέρα, σε μια καφετέρια στην πλατεία Κολιάτσου, γνώρισε τη 16χρονη τότε Ζωή. Μια πανέμορφη, ξανθιά κοπέλα, κόρη ενός συνταξιούχου εφοριακού. Ο έρωτας κεραυνοβόλος. Ο Παναγιώτης διαλύει τη σχέση που είχε προκειμένου να είναι μαζί με τη Ζωή.

Πριν καν συμπληρωθούν δυο χρόνια από εκείνη την πρώτη συνάντηση, Παναγιώτης και Ζωή παντρεύονται. Από την αρχή, ωστόσο, τα πράγματα έδειχναν πως δεν πάνε καλά ανάμεσα στο ζευγάρι. Φίλοι και γνωστοί έλεγαν πως η ζήλια του Παναγιώτη ήταν κάτι παραπάνω από ανυπόφορη. Οι δυο τους συνέχεια τσακώνονται. Οι καυγάδες τους ήταν ομηρικοί. Σύμφωνα με καταθέσεις φίλων και γνωστών του ζευγαριού, ο Παναγιώτης είχε χαστουκίσει δημόσια τη Ζωή.

Η δυναμική νεαρή κοπέλα αντιδρούσε και κάποια στιγμή σε κάποιον καυγά, προφανώς μετά από κάποιο σπρώξιμο και ίσως κάποιο παραπάτημα ο Παναγιώτης είχε καταλήξει στο ΚΑΤ με... πατερίτσες!

Τη νύχτα της 24ης Ιουνίου 1987, το ζευγάρι έχει βγει βόλτα στην Κυψέλη. Κάποια στιγμή ο Παναγιώτης λέει πως ήρθε η ώρα να γυρίσουν σπίτι τους. Η Ζωή του λέει πως θέλει να συνεχίσουν. Αυτό που για τα περισσότερα ζευγάρια θα λυνόταν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, για τον Παναγιώτη και τη Ζωή αποτέλεσε αφορμή για έναν ακόμα ομηρικό καυγά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Φραντζη οι δυο τους έλυσαν τη διαφορά κάνοντας έρωτα στο σπίτι τους. Μετά από αυτό, ωστόσο, ακολούθησε δεύτερος γύρος, αφού (σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσε ο Φραντζής) η Ζωή τον αποκάλεσε ανίκανο!

Πάνω σε αυτόν τον δεύτερο τσακωμό, ο Φραντζης στραγγάλισε τη Ζωή. Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να λέει πως πάνω στον τσακωμό, την έσπρωξε εκείνη χτύπησε το κεφάλι της στη γωνία του κρεβατιού και πέθανε. Η φρίκη, ωστόσο, έρχεται στη συνέχεια...

«Κανένα ζώο του ζωικού βασιλείου δεν θα έκανε τέτοιο έγκλημα»

Μια ημέρα σαν ήμερα, το πρωί της 25ης Ιουνίου 1987, ένας ρακοσυλλέκτης βρίσκεται στην οδό Αιλιανού στα Κάτω Πατήσια και αναζητά γραμματόσημα στους κάδους. Σε έναν από αυτούς, ανακαλύπτει ένα τεμαχισμένο γυναικείο πτώμα. Αμέσως ειδοποιεί την αστυνομία η οποία ξεκινά έρευνες. Διαπιστώνει πως το γυναικείο σώμα έχει κοπεί σε 11 κομμάτια ενώ δεν μπορούν να βρουν το κεφάλι! Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης είχε δώσει περισσότερες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Της έβγαλε τα μάτια, της έκοψε τη μύτη, τα αυτιά και τα μαλλιά, ώστε να μην αναγνωρίζεται από κανέναν. Ο Φραντζής αργότερα θα πει πως την σακούλα στην οποία είχε τοποθετήσει το κεφάλι του θύματος την είχε πετάξει σε κάδο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Φραντζής νόμιζε πως είχε κάνει το τέλειο έγκλημα, ωστόσο, είχε κάνει δυο μοιραία λάθη. Το πρώτο είναι πως η 25η Ιουνίου ήταν ημέρα απεργίας των οδηγών στα απορριμματοφόρα και άρα το τεμαχισμένο πτώμα της Ζωής δε μεταφέρθηκε στη χωματερή όπως εκείνος υπολόγιζε. Το δεύτερο είναι πως μέσα σε μια από τις σακούλες που είχε βάλει το τεμαχισμένο σώμα της Ζωής είχε ξεχάσει μια απόδειξη από κρεοπωλείο, στην οδό Κνωσού, κοντά στο σπίτι του Φραντζή.

Ο δράστης γνωρίζοντας πως, πλέον, είναι θέμα ωρών να φτάσουν στα ίχνη του, πηγαίνει στη ΓΑΔΑ και παραδίδεται λέγοντας «σκότωσα τη γυναίκα μου. Ήταν ατύχημα».

Η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αγριότητα. Όπως προέκυψε ο Φραντζής μετέφερε το άψυχο σώμα της Ζωής στο μπάνιο του διαμερίσματος και επί τέσσερις ώρες το τεμάχιζε με ένα κρητικό μαχαίρι. Η περιγραφή του ήταν συγκλονιστική: «Ήμουν σε κακή κατάσταση. Έκανα εμετό όταν την τεμάχιζα και σταματούσα. Ξανάρχιζα. Υπήρχε και μια έντονη μυρωδιά από τα αίματα. Όμως την αγαπώ. Την αγαπώ πολύ».

Στη δίκη του κατηγορουμένου ο εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική καταδίκη του, έστω και αν η ποινή είχε καταργηθεί από το 1972, λέγοντας: «Κανένα ζώο του ζωικού βασιλείου δε θα έκανε τέτοιο έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά. Ο Φραντζής κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και περιύβριση νεκρού. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Εξέτισε 18 χρόνια και αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA