Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, όποιος πολίτης από 30 ετών και πάνω επιθυμεί να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μπορεί να κλείσει το ραντεβού αφού τότε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ανοίξει η γνωστή πλατφόρμα.

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο κορονοϊού και 4η δόση: Πόσο πιθανά είναι τα νέα μέτρα - Τι απαντούν Τζανάκης, Γιαμαρέλλου και Παγώνη

Και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Mega επανέλαβε ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και υπενθύμισε τη σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό στις πληθυσμιακές ομάδες άνω των 60. «Φυσικά και όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει και την τέταρτη δόση, ακόμα κι αν είναι κάτω των 60. Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Γιαμαρέλλου: Το συνιστώ για τους καρδιοπαθείς

Η Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι η ίδια θα το συνιστούσε σε όλους όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου όπως οι καρδιοπαθείς. Μιλώντας γενικότερα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα η κυρία Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι «αυτή την στιγμή επικρατούν τα στελέχη Β.4 και Β.5, τα οποία μεταδίδονται 50% γρηγορότερα από τα υπόλοιπα στελέχη» δήλωσε η ειδικός επισημαίνοντας ότι είναι λιγότερο επικίνδυνα». Και όπως είπε η κ. Γιαμαρέλλου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη χαλάρωση που αποτυπώνεται στο ότι σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα. «Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί, νοσήσουν κιόλας είναι σαν να έχουν κάνει τέταρτη δόση» είπε η κ. Γιαμαρέλλου στην ΕΡΤ.

Παγώνη: Για τους 30 - 59 δεν έχουμε τεκμηριωμένα δεδομένα

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε. Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δεν νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει".

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. «Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει». Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «ο κορονοϊός είναι σε έξαρση» και όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν μέτρα υγιεινής.

Τζανάκης: Η 4η δόση ωφελεί τους άνω των 60 ετών

«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής λένε ότι η τέταρτη δόση οριακά ωφελεί μετά την ηλικία των 60 ετών. Από κει και κάτω, δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά ότι ωφελεί σημαντικά» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι θα πρέπει «να είναι σαφές ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από την μόλυνση με Covid, αλλά από τη βαριά νόσηση».

«Οπότε, έτσι όπως δόθηκε η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χωρίς να είναι λάθος, είναι μια ανακοίνωση που βάζει σε διλήμματα τον κόσμο και σε σύγχυση» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να είναι μια οδηγία προς τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τη δεύτερη ενισχυτική δόση. «Τα δεδομένα προς την ασφάλεια του εμβολίου είναι σίγουρα, δεν έχουμε προς αυτό πρόβλημα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Προσωπικά εγώ ως γιατρός θα πρότεινα οι άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο -ιδιαίτερα αν έχουν συνοδά νοσήματα, οι 50-60 να το σκεφτούν αν έχουν και άλλα νοσήματα, ενώ οι κάτω των 50 ετών να περιμένουν» κατέληξη ο Νίκος Τζανάκης.

Μόσιαλος: Ο καθένας πρέπει να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό

Τέλος, από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση κατά του κορονοϊού, αναφέροντας ότι ορισμένες κατηγορίες ατόμων θα μπορούσαν να εμβολιαστούν το φθινόπωρο.

«Ο καθένας πρέπει να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, που γνωρίζει το ιστορικό υγείας, αλλά εάν κάποιος είναι κατά βάση υγιής, δεν ανήκει στις ευάλωτες κατηγορίες και δεν υπάρχει υψηλό ρίσκο με βάση κάποιο υποκείμενο νόσημα, πιστεύω ότι θα μπορούσε να περιμένει. Δεδομένο βέβαια είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις δόσεις του εμβολίου και έχει νοσήσει αμέσως μετά», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τα ηλικιακά όρια είπε ότι: «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στη Σουηδία προτείνουν άλλα ηλικιακά όρια, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουν θεσπιστεί στην χώρα μας. Στην Μ. Βρετανία στην οποία ζω η τέταρτη δόση είναι μόνο για τους άνω των 75 που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, ενώ στην Γαλλία και την Γερμανία είναι στους άνω των 60 όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο καθηγητής.

Δεχόμενος ερώτηση αναφορικά με το πόσα άτομα, άνω των 60, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση αυτούς τους δυόμιση μήνες που άνοιξε η πλατφόρμα, είπε: «Είναι μόνο το 17%. Πρέπει να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό γιατί τα άτομα αυτών των ηλικιών ανήκουν κατά βάση στις ευάλωτες ομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA