Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ανησυχία των επιστημόνων έχει προκαλέσει το «ξέσπασμα» του κορονοϊού στη χώρα μας, σε μία εποχή μάλιστα που τα προηγούμενα χρόνια η πανδημία έδειχνε πως υποχωρούσε λόγω της ζέστης και της μη συγκέντρωσης σε κλειστούς χώρους. Φέτος όμως αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει, με τα κρούσματα στην Ελλάδα να βρίσκονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε πενταψήφιο νούμερο και τους ειδικούς να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Μάλιστα, κάποιες έρευνες που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας δεν βοηθάνε τους επιστήμονες να... χαλαρώσουν, καθώς έγιναν γνωστά κάποια ιδιαιτέρως ανησυχητικά ευρήματα αναφορικά με τις δυο νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον 4 και 5 του κορονοϊού, που απειλούν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με κάποιες μελέτες, οι νέοι ιοί ενδέχεται να πλήττουν ξανά τους πνεύμονες και όχι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η αρχική παραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον.

Συγκεκριμένα, τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, οφείλονται κυρίως στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Ομικρον, ενώ την ίδια στιγμή εγείρονται υποψίες πως ο ιός μπορεί να έχει εξελιχθεί και να στοχεύει πλέον τους πνεύμονες, σύμφωνα με μια μελέτη. Μια προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξε ακριβώς αυτό: Οτι ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί μέσα από τις μεταλλάξεις του με τρόπο τέτοιο, ώστε οι υποπαραλλαγές της Ομικρον BA.4, BA.5, αλλά και η BA.2.12.1 να προκαλούν σήμερα ευκολότερα μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων.

Δεν αποκλείεται, λένε τώρα οι ειδικοί, να είναι αυτός ο λόγος που από την αρχή του καλοκαιρινού κύματος που προέρχεται από την Ομικρον 4 και 5, να έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από την άλλη, δύο διαφορετικές μελέτες, απέδειξαν πως οι ιοί Ομικρον 4 και Ομικρον 5 έχουν αυξημένες ικανότητες διαφυγής από την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο, αλλά και από τις προηγούμενες λοιμώξεις Covid-19.

Τα κρούσματα σήμερα στη χώρα: 12.082 μολύνσεις, στους 8 οι θάνατοι

Και για του λόγου το αληθές είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα που ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 25 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας καταγράφηκαν 12.082 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.607.580 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.027 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 158.573 (4.2% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.162 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 93.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (46.59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 47 (53.41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.721 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 222 (ημερήσια μεταβολή +1.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ομικρον 4 και 5: Μοιάζουν περισσότερο με τις μεταλλάξεις Αλφα και Δέλτα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει πως επηρέαζε το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα πιο πολύ από το κατώτερο (δηλαδή τους πνεύμονες), προκαλώντας συμπτώματα που έμοιαζαν περισσότερο με απλό κρυολόγημα. Η διαπίστωση αυτή ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστική για τον παγκόσμιο πληθυσμό, γιατί οι λοιμώξεις έτειναν να είναι πιο ήπιες στους περισσότερους ανθρώπους, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ιό Δέλτα, που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα «βαρύς» και επιθετικός ιός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, νέες έρευνες καταδεικνύουν πως τα στελέχη BA.4, BA.5 και BA.2.12.1 μπορεί να έχουν μεταλλαχθεί, έτσι ώστε να προκαλούν ευκολότερα τη μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι δευτερεύουσες παραλλαγές της Ομικρον να είναι παρόμοιες με τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη Αλφα και Δέλτα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Independent. «Οι έρευνές μας απέδειξαν πως ο κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία των συγκεκριμένων υποπαραλλαγών της Όμικρον -ιδιαίτερα της BA.4 και της BA.5- είναι δυνητικά μεγαλύτερος από αυτόν του αρχικού στελέχους BA.2», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Kei Sato από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Τα πειράματα του Καθηγητή Sato απέδειξαν πως τα στελέχη BA.4, BA.5 και BA.2.12.1 αναπαράγονται πιο αποτελεσματικά στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, από το αρχικό στέλεχος BA.2. Περαιτέρω πειράματα σε ποντίκια, κατέδειξαν πως τα στελέχη BA.4 και BA.5 μπορεί να προκαλέσουν πιο βαριά ασθένεια, ανέφεραν τα αποτελέσματα της μελέτης. «Φαίνεται πως οι νέοι ιοί, επιστρέφουν στην πιο επικίνδυνη μορφή λοίμωξης, αφού καταφέρνουν να εισβάλλουν ξανά στον πνεύμονα», δήλωσε ο Δρ. Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Αυτό διαπιστώνεται και στην Ινδία, όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα Ομικρον, δήλωσε ο Dr. Neha Gupta, σύμβουλος Λοιμωδών Νοσημάτων του Fortis Memorial Research Institute, Gurugram. Η Ινδία ανέφερε την Πέμπτη 13.313 νέα κρούσματα Covid-19 και 38 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. «Κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος έχουμε δει ασθενείς με μέτριας σοβαρότητας Covid-19, που είναι, όμως, πιο σοβαρή σε σύγκριση με τα περιστατικά που βλέπαμε στην αρχική παραλλαγή Όμικρον», είπε ο Γκούπτα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA