Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Ομικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οδηγούν προς την κορύφωση του το 6ο κύμα του κορονοϊού με τα κρούσματα να έχουν εκτιναχτεί και να καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της τάξης του 50% σε εβδομαδιαία βάση αλλά και του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα πολλών περιοχών της χώρας. Η ανησυχητική εικόνα της επιδημιολογικής έξαρσης αποτυπώνεται και στον αριθμό των θανάτων, που παρουσιάζει αυξητική τάση σε ποσοστό άνω του 35% την τελευταία εβδομάδα με τις διασωληνώσεις επί του παρόντος να κινούνται πέριξ της ζώνης των 100. Το στοιχείο όμως, που θα πρέπει να προβληματίσει καταδεικνύοντας την ανάγκη επικαιροποίησης της εμβολιαστικής κάλυψης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με τη χορήγηση της 4ης ενισχυτικής δόσης είναι πως πλέον η πλειοψηφία των ασθενών, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 9.360 κρούσματα, 23 οι νεκροί και 102 οι διασωληνωμένοι

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και είναι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχεται σε 60,2% με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, που βρίσκονται στις εντατικές, να είναι 39,8%. Μάλιστα, η αναλογία εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ διαμορφώθηκε σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά για την πρώτη κατηγορία τις τελευταίες μέρες με τους πλήρως εμβολιασμένους να ξεπερνούν ακόμα και το 62% των συνολικών νοσηλειών.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι σε ποσοστό άνω του 90% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη επιβεβαιώνουν ότι και σε αυτό το πανδημικό κύμα τα ηλικιωμένα άτομα αλλά και όσοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνεπώς, ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της επιτροπής των ειδικών, κρίνεται απαραίτητος τη στιγμή, που μόλις το 17,1% των άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με τη 2η αναμνηστική δόση (4η δόση). 

Κορονοϊός: Επαναλοίμωξη και σε εμβολιασμένα άτομα

Η πλειοψηφία των πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων ασθενών στις ΜΕΘ καταγράφεται παρά το ότι πάνω από το 90% των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί με την 3η δόση κατά της Covid-19. Η πραγματικότητα αυτή καταδεικνύει την ύπαρξη του φαινομένου της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή την επαναλοίμωξη και σε εμβολιασμένα άτομα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι επαναλοιμώξεις εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 20% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων χωρίς όμως να αυξάνεται αντίστοιχα το ποσοστό της σοβαρής νόσησης, απόδειξη ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση. Βέβαια, παρά την υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης η προστατευτική δράση των εμβολίων κατά του κορονοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στο μεταξύ, οι 30.300 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας αφορούν σε ποσοστό 84,1% την ηλικιακή ομάδα 65 και άνω και σε ποσοστό 15,1% την κατηγορία 40-64 ετών με τους πολίτες μεταξύ 30-59 ετών, που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με την 4η δόση, να είναι 14.000.  Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19 ανέρχεται σε 21.103.700 ενώ με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.920.000 πολίτες, δηλαδή το 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,2 % του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.629.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ανω του 80% έχει εμβολιαστεί με την 3η δόση με το 90% και πλέον των πολιτών άνω των 60 ετών, που έκαναν την 3η δόση το προηγούμενο διάστημα να μη δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, την ίδια διάθεση να προχωρήσουν στην 4η δόση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA