Μενού
  • Α-
  • Α+

Μνήμες από τον εφιάλτη στα Τέμπη η όπου 21 μαθητές σκοτώθηκαν, ξύπνησε η αυτοκτονία του 35χρονου στο Μακροχώρι Ημαθίας. 19 χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα, ο Ανέστης που δεν μπόρεσε ποτέ να διαχειριστεί τον χαμό των συμμαθητών του έδωσε τέλος στη ζωή του με δίκαννο κυνηγετικό όπλο. Ο πατέρας του Ανέστη συγκλονίζει δείχνοντας στην κάμερα το σημείο που βρήκε νεκρό τον γιο του ενώ ο Δημήτρης Τραπεζανλής που έχασε την κόρη του στο τροχαίο λέει πως «σήμερα ο κατάλογος των θυμάτων των Τεμπών έγραψε 22 θύματα». 

Διαβάστε ακόμη: Ημαθία: Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ποτέ τον χαμό των συμμαθητών του στα Τέμπη - Θρήνος για τον Ανέστη που αυτοκτόνησε 

«Ηρθα 3:30 από τη δουλειά. Ξεκλειδώνω. Ολα κλειστά, αμπαρωμένα. Πατάω κουδούνια, φωνάζω Ανέστη! Τίποτα, κανένας...» είπε ο πατέρας του στο Live News και έδειξε το σημείο στο μπάνιο όπου βρήκε τη σορό του γιου του. Το όπλο με το οποίο έδωσε τέλος στη ζωή του βρισκόταν στη μπανιέρα.  Ο Ανέστης είχε σωθεί από το τροχαίο και έδωσε μεγάλη μάχη στην Εντατική του νοσοκομείου. Τα τραύματα στο σώμα του επουλώθηκαν αλλά η ψυχή του ποτέ. Αποφάσισε να γράψει τον επίλογο στη ζωή του με ένα κυνηγετικό όπλο μη μπορώντας να διαχειριστεί τις σκληρές εικόνες που αντίκρισε το απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003. 

«Όλα τα παιδιά είχαν πρόβλημα. Τα δικά μας παιδιά τα χάσαμε σε μία μέρα, σε ένα λεπτό. Τα παιδιά ζούσαν έναν εφιάλτη όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το ξεπέρασαν», είπε πατέρας ενός εκ των θυμάτων των Τεμπών. «Τα δικά μας παιδιά πήραν ένα τέλος. Αυτά έζησαν έναν εφιάλτη. Έζησαν ένα γεγονός που τους άφησε στίγμα», συμπλήρωσε ο πατέρας.

«Σήμερα ο κατάλογος των θυμάτων των Τεμπών έγραψε 22 θύματα»

Ο Δημήτρης Τραπεζανλής, πατέρας μίας μαθήτριας που έχασε τη ζωή της στο σοκαριστικό τροχαίο στα Τέμπη το 2003 είπε στο MEGA πως «σήμερα ο κατάλογος γράφει 22 παιδιά. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους γονείς και θέλω να τους πω ένα μεγάλο κουράγιο, να σφίξουμε τα δόντια όλοι μαζί. Δεν ξεπερνιέται, είναι δύσκολο. Ζούμε ξανά το 2003, να χτυπάνε οι σειρήνες, να τρέχουν τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα. Ένα απόγευμα κόλαση… Για μένα ήταν η δυσκολότερη ημέρα». 

«Αυτό το λεωφορείο μας στιγμάτισε πάρα πολύ. Για μας είναι θάνατος. Σφίγγουμε τα δόντια μας, κάνουμε υπομονή, ας περάσει αυτή η μέρα. Από χθες είμαι χάλια. Τι να πω στους γονείς; Κουράγιο; Υπομονή; Ότι το παιδί δεν άντεξε;. Για εμάς ήταν ένα μπαμ και τέλος. Τα παιδιά που επέζησαν ζούσαν ένα εφιάλτη. Βοήθησαν λίγο οι ψυχολόγοι, αλλά δεν ξεπερνιέται αυτό. Δεν πρόκειται να σβήσει. Λέω καμία φορά ότι εμείς δνε το ζήσαμε, δεν είδαμε το έγινε, αν και ανέβηκα στο λεωφορείο με δικιά μας απόφαση να πάρουμε τα πράγματα των παιδιών, να έχουμε κάποιες αναμνήσεις τους», δήλωσε.

Τέμπη: Η εκδρομή που μετατράπηκε σε θρήνο

Από την απόλυτη χαρά. Στον απόλυτο θρήνο. Ήταν Κυριακή 13 Απριλίου. Αργά το απόγευμα. Λίγο πριν τις 8. Οι μαθητές της Α' Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, ικανοποιημένοι, χαρούμενοι και γεμάτοι εικόνες επέστρεφαν στο χωριό τους μετά από εκδρομή στην Αθήνα. Ο χάρος, ωστόσο, τους είχε στήσει καρτέρι στα Τέμπη. Τη στιγμή που το λεωφορείο με τους μαθητές βρισκόταν στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου κινούταν στο ρεύμα προς Αθήνα. Κακό συναπάντημα. Μοιραία συνάντηση.

Ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Η σύγκρουση από μόνη της ίσως και να μην ήταν τόσο φονική. Τα νοβοπάν, ωστόσο, έκοψαν το πούλμαν στη μέση και θέρισαν τους μικρούς μαθητές. Οι εικόνες ήταν φρικτές. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο προσπαθούσαν να κάνουν το καθήκον τους κλαίγοντας. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του. Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ελλάδα «παγωμένη», παρακολουθούσε τα έκτακτα δελτία ειδήσεων που μετέφεραν λεπτό προς λεπτό τα όσα τραγικά είχαν συμβεί στα Τέμπη την ώρα που οι γονείς τους έψαχναν να τα βρουν ζωντανά ή νεκρά στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Δυστυχώς για 21 παιδιά ήταν πολύ αργά. Εννέα ακόμα τραυματίστηκαν.

Οι υπόλοιποι μαθητές, οι χαροκαμένες μάνες, οι τραγικοί πατεράδες, έπρεπε να μάθουν να ζουν με αυτό το φρικτό γεγονός που σημάδεψε τις ζωές τους μια για πάντα. Ένας από τους μαθητές που είχαν γλιτώσει από το φριχτό τροχαίο, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης μερικά χρόνια αργότερα. Ο Μακάριος Λιακόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό, μετά από το φοβερό δυστύχημα.

Τα αίτια της τραγωδίας 

Οι αιτίες της φονικής σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά ποτέ δεν έγιναν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες που οδήγησαν στην τραγωδία με τα 21 νεκρά παιδιά. Ο οδηγός του φορτηγού οδηγούσε έξι ολόκληρες ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του οχήματος δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο -πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα, τον Οκτώβριο του 2008 μέσα σε κλίμα οργής και ανείπωτου πόνου. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε. Ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

Τα ονόματα των 21 παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη: 

  1. Ευαγγελία Θ. Γάτου - Ετών 16
  2. Αναστασία Π. Παυλίδου - Ετών 16
  3. Περιστερά Ι. Ουστά - Ετών 16
  4. Γεωργία Δ. Τραπεζανλή - Ετών 16
  5. Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος - Ετών 15
  6. Ηλίας Π. Τσολερίδης - Ετών 16
  7. Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης - Ετών 16
  8. Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης - Ετών 16
  9. Χριστίνα Ε. Σταματέλλου - Ετών 16
  10. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης - Ετών 16
  11. Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος - Ετών 16
  12. Ευανθία Κ. Ψαλίδα - Ετών 16
  13. Δημήτριος Α. Κοσμίδης - Ετών 15
  14. Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος - Ετών 16
  15. Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου - Ετών 16
  16. Σάββας Λ. Παναγιωτίδης - Ετών 16
  17. Αθανάσιος Μαρκανταράς - Ετών 16
  18. Γιώργος Κ. Μήτσκας - Ετών 16
  19. Ιωάννα Θ. Καστίδου - Ετών 16
  20. Δημήτριος Θ. Σίγγας - Ετών 16
  21. Όλγα Β. Αγγελίνα - Ετών 15
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA