Μενού
  • Α-
  • Α+

«Σταθερή μείωση στην εξάπλωσή της» παρουσιάζει, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό και έχει κατεύθυνση προς την Ψάθα.  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές στο σημείο, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που συνεχίζουν αν φυσούν κάνουν δύσκολο το έργο τους αναζωπυρώνοντας τις φλόγες.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Κάηκε ένα σπίτι - Μαρτυρία για μηχανάκι που έφευγε βιαστικά

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση της πυρκαγιάς παρουσιάζει σταθερή μείωση στο ρυθμό εξάπλωσή της, ενώ σε μερικά σημεία η έντασή της έχει εκμηδενιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανθυποπυραγός Τζίμα Ραφαέλα σχετικά με τη φωτιά που έχει κάνει ήδη κάποια οικήματα ενώ έγινε η αιτία ώστε να εκκενωθεί προληπτικά, νωρίτερα, ο οικισμός Μύτικας έπειτα από σχετικό μήνυμα του 112 μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η εικόνα στα άλλα μέτωπα φωτιάς

Την ίδια στιγμή, η πυροσβεστική κλήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες να αντιμετωπίσει 65 δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πυροσβεστικής: «Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής, αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Έχει ελεγχθεί  ένα μέρος της πυρκαγιάς, αλλά παραμένει σε εξέλιξη χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στις 3 παρά 10 στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Σε επιφυλακή επίσης, παραμένουν όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, με δεδομένο ότι και για αύριο Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην  Αττική, την Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο».

Δείκτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη

Εξάλλου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA