Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκρηκτική αποδεικνύεται η αύξηση του κόστους στέγασης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των ενοικίων ανέβηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 36%. Οικογένειες καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν για λίγα μόλις τετραγωνικά, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς των φοιτητών που θα σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε γιατρός για ακρωτηριασμό δακτύλων σε βρέφος

«Χρυσή» αποδείχθηκε για την Χριστίνα η διαμονή της στο Παγκράτι. Η κοπέλα ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Μετά δυσκολίας τα βγάζει πέρα με το ενοίκιο και η Μαρία Καλόπιτα, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ. Μένει σε ένα σπίτι 55 τ.μ. και δίνει 480 ευρώ το μήνα. Ο κόσμος, λέει στην κάμερα του MEGA, λόγω της ακρίβειας δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του και αναγκάζεται να περιορίζει συνεχώς τα έξοδά του, ακόμη και σε βασικά αγαθά. «Είναι πάρα πολύ ψηλά τα νοίκια εδώ στην Καλλιθέα, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σίγουρα. Δηλαδή αν για ένα δυάρι θες 450 και 500 ευρώ τι γίνεται», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 αυξήθηκε κατά 36,1%. Την ίδια στιγμή ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του, ενώ το 76,9% αφού πληρώσει τα έξοδα σπιτιού, κάνει περικοπές χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Πανάκριβα και δυσεύρετα τα σπίτια

Μία οικογένεια για ένα σπίτι 80 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της πόλης καλείται να πληρώσει 1.176 ευρώ τον μήνα, με το τετραγωνικό να έχει φθάσει στα 14,7 ευρώ. Στον Άλιμο με μέση τιμή 12,1 ευρώ το τετραγωνικό για το ίδιο σπίτι, το κόστος αγγιζει τα 968 ευρώ. Στη Νίκαια, για 80 τ.μ. το μέσο μηνιαίο ενοίκιο είναι 536 ευρώ με το τετραγωνικό μέτρο στα 6,7 ευρώ, ενώ στον Ίλιον το τετραγωνικό έχει 6.3 ευρώ και το αντίστοιχο σπίτι ενοικιάζεται προς 504 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι κυριότερες αιτίες που συνετέλεσαν στην αύξηση των ενοικίων είναι ότι τα τελευταία χρόνια σταμάτησε η κατασκευή νέων σπιτιών, πολλά σπίτια είναι δεσμευμένα από κόκκινα δάνεια κι επιπλέον πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν στροφή στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA