ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/07/2022 16:54

Δημήτρης Λιγνάδης: Ελεύθερος μέχρι να γίνει το Εφετείο

Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον Δημήτρη Λιγνάδη επιβάλλοντας τους εξής όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Δημήτρης Λιγνάδης: Ελεύθερος μέχρι να γίνει το Εφετείο
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής χορήγησε στον Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία στην πολύκροτη δίκη του σκηνοθέτη. Ο Δημήτρης Λιγνάδης άκουσε αμίλητος την σχετική απόφαση της έδρας. Η απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι να γίνει το Εφετείο ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία. Μειοψήφησαν στην απόφαση αυτή τρεις ένορκοι. Στο άκουσμα της απόφασης μέλη του δικαστηρίου ξέσπασαν, φωνάζοντας στην πρόεδρο «ντροπή σας, έχετε παιδιά αφήνετε ελεύθερο ένα βιαστή παιδιών».

Διαβάστε ακόμη: Δημήτρης Λιγνάδης: Συνολική ποινή 12 χρόνια κάθειρξη για τους δύο βιασμούς

Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον Δημήτρη Λιγνάδη επιβάλλοντάς του τους εξής όρους:

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,
  • Εμφάνιση τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του
  • Εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Συνολική ποινή 12 χρόνια κάθειρξη για τους δύο βιασμούς

Για τους δύο βιασμούς το δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Λιγνάδη συνολική ποινή 12 ετών, βάζοντας οριστικό τέλος στην πολύκροτη υπόθεση. Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα ενώ αποδέχτηκε πλήρως την πρότασή του για τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένας ένορκος και μια τακτική δικαστής είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε 11 χρόνια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση του καταδικασθέντα γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως, οι δικαστές ανακοίνωσαν αναλυτικά τις ποινές που επιβάλλουν στον σκηνοθέτη. Ειδικότερα:

  • για την πράξη σε βάρος του S. επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 5 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν 2 ένορκοι και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 7 ετών
  • για την πράξη του βιασμού σε βάρος του Π.Φ επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν μια ένορκος και η πρόεδρος και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 6 ετών.

Η κάθειρξη των 5 ετών είναι η μικρότερη που προβλέπεται και αφορά στο βιασμό του 17χρονου στην Επίδαυρο. Η ποινή των 10 ετών επιβληθεί για τον βιασμό του 17χρονου στο σπίτι του σκηνοθέτη στο Μεταξουργείο. Επί της ουσίας το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει αξία πάντως να αναφερθεί πως οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο για την ενοχή και τα ελαφρυντικά ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης του Δ. Λιγνάδη και για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε. Ακόμη η πρόεδρος τάχθηκε με τη ψήφο της και υπέρ της αναγνώρισης των δυο ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούμενος.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Κρίτων Αρσένης, Σία Αναγνωστοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, κ.ά.

Video Loading...

Η πρόταση του εισαγγελέα

Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια: «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας την απόρριψη των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του προτέρου σύννομου βίου, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Ένοχος για τους δύο βιασμούς

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης κηρύχθηκε ένοχος για 2 βιασμούς. Έπειτα από διάσκεψη 4 ωρών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απεφάνθη πως ο σκηνοθέτης είναι ένοχος για τις 2 καταγγελίες για βιασμό, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου. Επιπρόσθετα κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία βιασμού του ενός ενήλικου άνδρα. Ο τελευταίος, δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκανε έτσι εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενοχή του κατηγορούμενου σκηνοθέτη για τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείτο ότι βίασε τέσσερις άνδρες από το 2010 και έπειτα, είτε στο διαμέρισμα του είτε σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν και γνώριζε ορισμένους από τους καταγγέλλοντες, δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας για να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της υπουργού Πολιτισμού.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο Δημ. Λιγνάδης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς που του έχουν αποδοθεί. Η αναφορά του ήταν πως τα θύματα του βιασμού «δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό και πως το ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικης του ορμής», είχε πει χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Λιγνάδης: «Βράζει» το Twitter με την πρόεδρο που ψήφισε «αθώος»

Μπορεί το δικαστήριο να αποφάσισε ότι δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στον Δημήτρη Λιγνάδη, όμως εντύπωση προκάλεσε η στάση που κράτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία ψήφισε «αθώος» και για τις τέσσερις κατηγορίες. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος για δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών, για τις οποίες κατηγορήθηκε, όμως η στάση της προέδρου δεν πέρασε απαρατήρητη και σχολιάστηκε από τους χρήστες του Twitter. Πολλές από τις αναρτήσεις που έχουν γίνει στο hashtag #λιγνάδης το οποίο είναι πρώτο στις τάσεις του Twitter, αφορούσαν το θέμα αυτό. Κάποιοι μάλιστα που παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν έπεσαν από τα... σύννεφα, βλέποντας τη στάση που κρατούσε όλο αυτό το διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ