Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόστιμο 20.000.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία Clearview AI, η οποία εμπορεύεται υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπων για παράνομη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη: Νοσοκομείο Λάρισας: Συνοδός ασθενούς χτύπησε γιατρούς της Ορθοπεδικής

Συγκεκριμένα, η Αρχή διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταγγελλόμενη εταιρεία, η οποία εμπορεύεται υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπων, παραβίασε τις αρχές της νομιμότητας και διαφάνειας (άρθρο 5 παρ. 1 α’, 6, 9 ΓΚΠΔ), καθώς και τις απορρέουσες από τις διατάξεις των άρθρων 12, 14, 15 και 27 του ΓΚΠΔ υποχρεώσεις της, επιβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Αρχή απηύθυνε εντολή συμμόρφωσης στην ίδια ως άνω εταιρεία για την ικανοποίηση του ασκηθέντος ενώπιόν της αιτήματος πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα της καταγγέλλουσας, ενώ επέβαλε στην αυτή εταιρεία απαγόρευση ως προς τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων υποκειμένων ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, με τη χρήση μεθόδων που περιλαμβάνει η υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου.

Με την επίμαχη απόφαση η Αρχή απηύθυνε στην εταιρεία Clearview AI, Inc και εντολή διαγραφής των προσωπικών δεδομένων των ως άνω ευρισκόμενων στην ελληνική επικράτεια υποκειμένων, τα οποία η καταγγελλομένη συλλέγει και επεξεργάζεται με τη χρήση των αυτών ως άνω μεθόδων.

Ποια είναι η εταιρεία Clearview AI

Η Clearview AI είναι μια αμερικανική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου σε εταιρείες και αστυνομικές αρχές. Αποστολή της είναι η ενίσχυση της καλύτερης εφαρμογής του νόμου και η διευκόλυνση της εξιχνίασης των εγκλημάτων. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει παράνομα μια βάση δεδομένων με δισεκατομμύρια φωτογραφίες πολιτών από όλο τον κόσμο.

Το 2020 οι New York Times αποκάλυψαν τις πρακτικές της. Άμεσα, οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία ξεκίνησαν ελέγχους για τις τεχνικές συλλογής δεδομένων της εταιρείας. Επίσης, η σουηδική αστυνομία τιμωρήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας επειδή χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της Clearview AI για «παράνομη» αναγνώριση πολιτών. Και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας απαγόρευσε τη χρήση ζωντανής αναγνώρισης προσώπου από τις αστυνομικές αρχές. 

Στις ΗΠΑ, η Clearview μηνύθηκε το 2020 από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών στην πολιτεία του Ιλινόις για παραβίαση του νόμου περί βιομετρικών δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία σταμάτησε να παρέχει το προϊόν της σε ιδιωτικές εταιρείες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA