Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις της Πυροσβεστικής καθώς μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) κοντά στο Νταού Πεντέλης. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια και διαρκώς ενισχύεται, ενώ «εχθρός» είναι οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Εστάλη μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» στους κατοίκους των Βορείων Προαστίων. Ολα αυτά, τη στιγμή που το λεκανοπέδιο την Τρίτη ήταν στον βαθμό επικινδυνότητας «4» για τις πυρκαγιές, όπως θα είναι και την Τετάρτη, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

23:20: Μείνετε στο Reader για συνεχή live ενημέρωση καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για το πύρινο μέτωπο στον ορεινό όγκο της Πεντέλης. Καλό σας βράδυ.

23:12: Δριμύ «κατηγορώ» των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα στην Πεντέλη. Βάλλουν κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εδώ το σχετικό θέμα.

23:02: Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Δεν υπάρχει καμία κλήση για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα. Ασαφής η εικόνα για καμένα σπίτια.

22:56: Μην πάτε αύριο για μπάνιο σε Νέα Μάκρη, Σχοινιά, Μαραθώνα - Εκκληση του Λιμεναρχείου Ραφήνας

22:52: Απόκοσμη εικόνα με την Ακρόπολη και από πίσω τις φλόγες - Δείτε εδώ το σχετικό θέμα

22:43: Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους και το Νταού Πεντέλης.

22:41: Δήμαρχος Ραφήνας: «Εχει δοθεί εντολή για εκκένωση, όμως οι κάποιοι κάτοικοι δεν εγκαταλείπουν»

22:35: Τη δραματική διάσωση μίας γυναίκας μαζί με το μικρό της παιδί από τις φλόγες που απειλούσαν το σπίτι τους περιέγραψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης: «Η γυναίκα ήταν πανικόβλητη, η φωτιά πέρασε από δίπλα». Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

22:20: Συγκλονιστικές εικόνες από σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο που βλέπει τον ορεινό όγκο της Πεντέλης να έχει λαμπαδιάσει... Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο

22:12: Το τμήμα των «δασοκομάντος» πέφτει στη μάχη της φωτιάς της Πεντέλης. Στο μέτωπο θα έρθει και το κλιμάκιο της Κεντρικής Μακεδονίας, που αριθμεί περίπου 30 άτομα με αερομεταφορά, ενώ στο σύνολο περίπου 250 επίλεκτοι της Πυροσβεστικής με ειδική εκπαίδευση στην Ισπανία, θα βρεθούν από απόψε στο τεράστιο μέτωπο που εκτείνεται από το Νταού Πεντέλης μέχρι το Γέρακα

22:06: Βίντεο που κόβει την ανάσα: Απίστευτες εικόνες από τη φωτιά στην Πεντέλη - Αυτοκίνητο περνά μέσα από τις φλόγες και δημοσιογράφος το βάζει στα πόδια

21:56: Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης: Η φωτιά βρίσκεται στο ένα χιλιόμετρο από την Παλαιά Πεντέλη. Απειλούνται σπίτια σε Ντράφι, Διώνη, Ανθούσα.

21:52: Οι άνεμοι δεν θα είναι σύμμαχοι των πυροσβεστών απόψε... Η πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά ΕΔΩ

21:47: Νεότερη ενημέρωση για το μέτωπο: Η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα, στο μέτωπο στα δυτικά και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση. Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους.

21:44: «Κάθε ζωή έχει αξία»: Κτηνιατρείο για πυρόπληκτα ζώα στην Παλλήνη – Το τηλέφωνο για όσους δεν μπορούν να εκκενώσουν με τα κατοικίδιά τους

21:40: Τα διεθνή Μέσα κάνουν εκτενείς αναφορές στη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης. Δείτε τι μεταδίδουν

21:28: Το τεράστιο μέτωπο που εκτείνεται σε ακτίνα χιλιομέτρων, όπως φαίνεται από τους πρόποδες της Πάρνηθας.

21:24: Η φωτιά όπως φαίνεται από το Υγεία

21:18: Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμούς και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς.

21:11: Εντολή προληπτικής εκκένωσης του Παίδων Πεντέλης. Απομακρύνονται 36 παιδιά ασθενείς και 19 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

21:06: Ενημέρωση για την παρουσία της ΕΛΑΣ στο μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

21:03: Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είπε στο Open ότι η φωτιά στο Ντράφι έχει φτάσει στις οδούς Δωριέων και Θερμοπυλών, ενώ κατεβαίνει μέσα στον οικισμό. Πρόσθεσε πως έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον οκτώ σπίτια και πως η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και μπαίνει στη χαράδρα του Βαλανάρη, όπου βρίσκεται ο καταρράκτης και προχωρά προς τα σπίτια.

21:00: Δείτε σε βίντεο το τεράστιο μέτωπο που εκτείνεται από το Ντράφι μέχρι την Ανθούσα.

20:54: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για όσους βρίσκονται αυτή την ώρα στη δασική πυρκαγιά της Πεντέλης.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

  • Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
  • Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
  • Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
  • Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
  • Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
  • Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

20:50: Η φορά του ανέμου κατευθύνει τη φωτιά από την Πεντέλη προς την Παλλήνη κι εκεί ρίχνουν μεγάλο βάρος οι πυροσβεστικές δυνάμεις έτσι ώστε να μην περάσει προς τα εκεί.

20:42: Εκκενώθηκε προληπτικά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

20:38: Ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά της Πεντέλης. Επιχειρούν 350 πυροσβέστες, 60 οχήματα, περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδράμουν Ρουμάνοι πυροσβέστες, η περιφέρεια Αττικής, οι δυνάμεις των ΟΤΑ. Εχουν εκδοθεί 4 μηνύματα από το 112 έως τώρα. Εκκένωση σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι.

20:24: Συνεχίζεται η δραματική κατάσταση με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να σβήνουν τις φλόγες από σπίτι σε σπίτι

20:14: Νέο μήνυμα του 112. Εκκένωση για Διώνη και Δασαμάρι προς Γέρακα 

20:11: Αναμένεται εκκένωση για Διώνη και Δασαμάρι προς Γέρακα. Μέχρι τώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναφέρουν ζημιές και όχι καμένα σπίτια

20:10: Εκτακτη ενημέρωση στις 20:30 από τον εκπρόσωπο Τύπου του πυροσβεστικού σώματος

20:02Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στο Ντράφι: Εθελοντής με γυμνά χέρια σώζει μεγαλόσωμο σκύλο πηδώντας φράχτη

19:57: Δραματική κατάσταση στην οδό Αχαιών στο Ντράφι. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πάνε πόρτα - πόρτα για να εκκενωθεί ο οικισμός, καθώς η φωτιά πλησιάζει. Αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να αποχωρήσουν. Περίπου 200 σπίτια είναι σε κίνδυνο.

19:56: Γιώργος Πατούλης:  «Η μάχη πρέπει να δοθεί όσο είναι ακόμα μέρα»

19:53: Νέο μήνυμα του 112 στους πολίτες των Βορείων Προαστίων: «Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα, εκκενώστε τώρα προς Γέρακα» αναφέρει το μήνυμα

19:45: Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 σπίτια με ζημιές στην περιοχή που βρίσκεται στο Ντράφι. Είναι τα σημεία, στα οποία οι πυροσβέστες επιχείρησαν για να διασώσουν τις περιουσίες των πολιτών

19:42: Πιθανότατα σώθηκε το σπίτι, στο οποίο ο ιδιοκτήτης πάλευε με το λάστιχο από το μπαλκόνι του. Η Πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο και κατάφερε να περιορίσει τις φλόγες στο σημείο.

19:33: Συγκλονιστικά πλάνα του OPEN από σπίτι στο Ντράφι που καίγεται. 

19:29: Δραματικές ώρες, καθώς άνθρωπος έχει μείνει στο μπαλκόνι του σπιτιού του και προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες με ένα λάστιχο. Τρέχουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να τον βοηθήσουν.

19:26: Ανάρτηση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ)

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftmgiannaros%2Fposts%2Fpfbid02o6LS3duaqDJXkn28dntrGBJHfhPaqFUFVR3DasxrWAZmgJJdsHGRGvgVwmaL2LGAl&show_text=true&width=500

19:23: Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια. Τα κεραμίδια σπιτιού στο Ντράφι έχουν αρπάξει φωτιά

19:18: ΕΔΩ τι προβλέπει το meteo για τις επόμενες ώρες στην περιοχή της φωτιάς

19:18: Η φωτιά έχει φτάσει στις πρώτες αυλές σπιτιών στο Ντράφι

19:13: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά στη Μεγαλόπολη. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες.

19:11: Μια χαράδρα χωρίζει τη φωτιά από τα σπίτια στο Ντράφι. Εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά με τέτοιες συνθήκες

19:04: Οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 8 μποφόρ. Οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Canadair από την Ελευσίνα και άλλα 2 από την Θεσσαλονίκη. 

19:02: Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς στο Ντράφι. Περισσότερα εδω 

18:56: 6-7 μποφόρ αυτή τη στιγμή οι άνεμοι στο σημείο της φωτιάς. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες συμφωνούν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο.

18:54: Γιώργος Αρτοποιός (Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής): Η φωτιά είναι στην οδό Αχαιών στο Ντράφι. Εχουμε παρατάξει εκεί όλες τις δυνάμεις. Θεωρούμε ότι θα την σταματήσουμε σε εκείνο το σημείο. Εχουμε μεγάλη δύναμη στο σημείο και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. 

18:51: Η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι. Πληροφορίες για εκκένωση του «Παίδων» ενώ υπάρχει πληροφορία πως ένα πυροσβεστικό εγκλωβίστηκε στη φωτιά

18:51: Πέππας (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής) στο OPEN: Απρόβλεπτη η κατάσταση λόγω των ανέμων. Μεγάλη η επικινδυνότητα της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται σπίτια

18:49: Διακοπή κυκλοφορίας στην περιφερειακή Πεντέλης - Νέας Μάκρης

18:47: Νέο μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη».

18:45 Στην Πεντέλη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αυτή την ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα: Ενα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι - Νέα Πεντέλη. Θα δοθεί σε λίγο μήνυμα για εκκένωση από Ντράφι προς Παλλήνη, σύμφωνα με πληροφορίες.

18:40 Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά άρχισε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης. Είναι ακόμη ψηλά, σε δασική έκταση (πουρνάρια και πεύκα) πάνω από το Ντράφι. 

18:25 Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των βορείων προαστίων: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

18:05 Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως, οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στην πυροσβεστική που ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις έτσι ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Αυτή την ώρα στην Πεντέλη, επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρου τμήματος και από αέρος επιχειρούν ρίψεις 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

17:56 Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στη Μονή Παντοκράτορος και η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 17:20, ενώ καίει χαμηλή βλάστηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «είναι μια δύσκολη πυρκαγιά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να την ελέγξουμε». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, στη μάχη της κατάσβεσης στην Πεντέλη έχει μπει και η ομάδα των Ρουμάνων πυροσβεστών με 28 άνδρες, υδροφόρες και ένα συντονιστικό όχημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καπνός από τη φωτιά είναι ορατός από αρκετά σημεία των βορείων προαστίων. 

17:45 Μεγάλη φωτιά ξέσπασε κοντά στο Νταού Πεντέλης, με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα ενώ έχουν σηκωθεί στον αέρα και 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, που είναι ορατές στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA