Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για την Πυροσβεστική ήταν η σημερινή, καθώς πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με το χρόνο, αλλά και με τις τεράστιες φλόγες σε τρία μέτωπα. Αρχικά, ήταν η φωτιά της Πεντέλης που κατέληξε στην Παλλήνη και την Ανθούσα και στη συνέχεια τα Μέγαρα και η Σαλαμίνα, πυρκαγιές που τελικά τέθηκαν υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, λίγο προτού αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα είναι ελεγχόμενη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, ειδικά σε μια περίοδο που οι άνεμοι κάνουν τα δικά τους... παιχνίδια και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετατραπούν από σύμμαχοι σε εχθροί.

 Διαβάστε ακόμη: Megafires: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας με τις φωτιές - Πώς και γιατί η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα

Φωτιά στα Μέγαρα: Καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Το απόγευμα της Πέμπτης άγρια φυσικά φαινόμενα καταγράφηκαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα όπου μαίνονταν πυρκαγιές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι αστυνομικοί και οι εθελοντές έσπευσαν να κατασβήσουν τα μέτωπα αψηφώντας τους κινδύνους.  Πλέον η φωτιά είναι σε ύφεση, καθώς τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες για των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Βένιζα και απείλησε τη Ζάχουλη, τον Πευκαινέα και πλησίασε το Αλεποχώρι. Καταλυτικό ρόλο στον έλεγχο της φωτιάς έπαιξε το γεγονός ότι το απόγευμα έπεσαν οι άνεμοι. Στα Μέγαρα επιχείρησαν 14 εναέρια από την πρώτη στιγμή. Για την ασφάλεια των κατοίκων ενεργοποιήθηκε το 112 και εκκενώθηκε η Ζαχούλη και τα Παπαγιαννέικα. Η πυρκαγιά έκαψε εκτάσεις δασικές εκτάσεις και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν υπάρξει ζημιές σε σπίτια.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο βρίσκεται πλέον και η φωτιά και στη Σαλαμίνα που ξέσπασε σε τρία μέτωπα το απόγευμα της Τετάρτης. Αρχικά, δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, ωστόσο, λίγο αργότερα η εντολή ακυρώθηκε και το διοικητικό προσωπικό παρέμεινε στη θέση του, παρότι είχαν σχεδόν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μεταφορά στο 2ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι τρεις φωτιές έκαιγαν στον Λόφο Πατρίς, στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι. Συνολικά επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, με 12 οχήματα, 6 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Από τον Πειραιά μετέβησαν ακτοπλοϊκώς 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Η εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη

Ταυτόχρονα πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή στο Ντράφι, τη Διώνη, το Δασαμάρι, το Πανόραμα Παλλήνης και την Ανθούσα υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Μέχρι το πρωί και σύμφωνα με το meteo, η φωτιά έκαψε σχεδόν 25.000 στρέμματα, ενώ τις τελευταίες ώρες γίνεται καταμέτρηση ζημιών. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές και λιγότερες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Τρίτη (19/7) το μεσημέρι ήταν άνιση, καθώς μέχρι και αργά το μεσημέρι της Τετάρτης (20/7) οι άνεμοι έφτασαν ακόμη και τα 9 μποφόρ. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ενημέρωση που έλαβε στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων, σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού για την πυρκαγιά στην Πεντέλη. «Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όσους με αυτοθυσία… πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές… Όπως εξήγησε και ο Υπουργός ήταν μια πυρκαγιά που είχε πάρα, πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε από την Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό» είπε πο πρωθυπουργός. 

«Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με έναν πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα. Συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνετε ποτέ διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση που απαιτείται», επεσήμανε. 

Σε επιφυλακή για την Πέμπτη

Οι Αρχές παραμένουν σε συναγερμό αφού και η αυριανή μέρα θα είναι δύσκολη. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, στην Αττική θα είναι ιδιαίτερα υψηλός την Πέμπτη (21/7). Για αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA