Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπη για ένα ακόμη καλοκαίρι με την πύρινη λαίλαπα είναι η Αττική, η οποία βλέπει τον εφιάλτη της Εύβοιας, της Βαρυμπόμπης και άλλων μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια να ζωντανεύει ξανά.  Επί 20 ώρες πριν τεθεί υπό έλεγχο, μετά από μεγάλη προσπάθεια της Πυροσβεστικής, η φωτιά στην Πεντέλη προκάλεσε τεράστιες ζημιές, στο περιβάλλον, σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα. Οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους και η εικόνα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτική. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, οπότε υπήρξαν αναφορές για φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στα Μέγαρα: Ελικόπτερο που επιχειρούσε έκανε αναγκαστική προσγείωση

Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, ωστόσο αμέσως δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν όλες οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά προτού επεκταθεί. Στη συνέχεια, δύο ενεργά μέτωπα κινήθηκαν προς την κορυφογραμμή της Πεντέλης και σε μια ρεματιά που οδηγούσε προς το Ντράφι. Στις 19:50, εκδηλώθηκαν άλλα δύο μέτωπα στο Λύκειο της Ανθούσας, αλλά και στα δύο χωριά, Διώνη και Δασαμάρι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απομάκρυναν στις περιοχές αυτές μέσα σε λίγη ώρα τουλάχιστον 1.000 άτομα, ενώ το 112 προειδοποιούσε από νωρίς για εκκενώσεις. Μέχρι τα ξημερώματα, η φωτιά κατάφερε να εξαπλωθεί μέχρι και την Παλλήνη, καθώς πολλά οικόπεδα δεν είχαν καθαριστεί από ξερόχορτα. 

Πεντέλη: Καταγγελίες και έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς

Ένα ακόμη «γιατί» ταλανίζει τους κατοίκους της Πεντέλης από την Τρίτη το απόγευμα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Εικόνες, καταγγελίες και γεγονότα μπορεί να μην «δείχνουν» ακόμα τι προκάλεσε τα πύρινα μέτωπα, αλλά αποδεικνύουν τι τα αναζωπύρωσε και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια. «Επαναλαμβάνεται το ίδιο πράγμα. Δεν κουρεύουν τα χόρτα και δεν ντρέπονται» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής. «Ο δήμαρχος λέει πως είναι δουλειά μας να καθορίζουμε τη βλάστηση και μόνιμα η περιοχή έχει 2 μέτρα χόρτα» συνεχίζει. Το συγκεκριμένο παράπονο εξέφρασαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής. 

Για επαναλαμβανόμενα λάθη έκανε λόγο ο ειδικός δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος. «Έχουμε κάνει συνεχώς εκκλήσεις, έχουμε φτιάξει βίντεο, στέλνουμε συνεχώς μηνύματα για πρόληψη. Προτιμούν να πάνε στο καφενείο από το να καθαρίσουν τα χόρτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Πάντως , και ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε το ίδιο παράπονο «Όταν υπάρχει ένα σπίτι εντός πυκνής βλάστησης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μεριμνούν για τον καθαρισμό της. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενισχύθηκε με έξτρα πόρους για να υπάρξουν οι συγκεκριμένες ενέργειες». Από την άλλη, ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Βαγγέλης Μπορνούς έδειξε εμπρησμό ως την αιτία της πυρκαγιάς 

Προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων Αττικής:

Αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενεργοποιείται ενιαίος μηχανισμός, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της Αττικής. 

  1. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στο τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (2131510100 | 08:00 – 22:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  2. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΕΔΔΗΕ

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Βόρεια και Ανατολική Αττική.Το ενισχυμένο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ, με περισσότερα από 400 άτομα και 150 οχήματα,-εξαιρουμένου του υποστηρικτικού προσωπικού-έχει καταφέρει να επανηλεκτροδοτήσει περισσότερους από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 που επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε χθες. Μέχρι αργά το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί 180 υποσταθμοί από τους συνολικά 210 που υπέστησαν ζημιά.

Αυτοψίες

Ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

  • Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν. 
  • Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.
  • Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινός ακατάλληλος για χρήση.

Την Πέμπτη (21/7) θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA