Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι «δροσερές» προηγούμενες ημέρες ανήκουν πλέον στο παρελθόν καθώς από σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, η χώρα μπαίνει σε μια παρατεταμένη περίοδο ζέστης που προβλέπεται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον ως και το τέλος του μήνα. Ηδη από νωρίς το πρωί οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως το επόμενο τριήμερο ο υδράργυρος θα ανέβει υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή.

Διαβάστε ακόμη: Σαν σήμερα 22 Ιουλίου, ξεκίνησε ο πιο πολύνεκρος καύσωνας στην Ιστορία της χώρας

Ακόμη και αν το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη, δεν θα «χτυπήσει» την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα τα θερμόμετρα θα δείξουν θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς και στη συνέχεια υα υποχωρήσουν, τουλάχιστον στα ηπειρωτικά, τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι πιο ζεστές περιοχές θα είναι περιοχές μακριά από τη θάλασσα σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αργολίδα, Λακωνία. Ζέστη και τοπικά σε νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

«Μπορεί να έρχεται καύσωνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σημειωθούν στην Αττική θερμοκρασίες ακραίες. Για παράδειγμα, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δεν θα δούμε πιθανότατα στην Αθήνα θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 40-41 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ σήμερα η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο από αύριο Σάββατο θα σημειώσει άνοδο και ως προς τις μέγιστες τιμές της στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί περί τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και σε τοπικό επίπεδο να φθάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τους 35 με 37, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή πτώση αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη, 26 Ιουλίου, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας. 

Παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών

Στο βίντεο που δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA