Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πολυχρόνης Πατάπης, υποψήφιος διδάκτωρ αστροφυσικής στο ΕΤΗ Ζυρίχης, είναι ο Έλληνας στην ομάδα του διαστημικού James Webb. Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα, σπούδασε στην Ζυρίχη και πλέον βρίσκεται στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ο ίδιος εργάζεται στο MIRI του τηλεσκοπίου και όπως είπε, όταν ήρθαν οι πρώτες εικόνες «φωνάζαμε από τη χαρά μας». 

Διαβάστε ακόμη: James Webb: «Η σημαντικότερη μηχανή του χρόνου για την ανθρωπότητα – Τα 18 κάτοπτρα σχεδιάστηκαν βάσει μελέτης του Αρχιμήδη» 

«Η αγάπη μου για τη φυσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία. Ηξερα από το Γυμνάσιο ότι αυτό ήθελα να ακολουθήσω. Το έκανα και είχα την τύχη να σπουδάσω στη Ζυρίχη. Συνέχισα το διδακτορικό μου πάνω στη βαθμονόμηση, δουλεύοντας πάνω στην κατανόηση της λειτουργίας του οργάνου» είπε στην ΕΡΤ. «Το ενδιαφέρον είναι ότι με το James Webb κοιτάμαι ένα φάσμα του φωτός που βρίσκεται στο υπέρυθρο. Κοιτάμε στην ουσία τη θερμοκρασία που έχουν τα σώματα στον ουρανό. Με τον μεγάλο καθρέφτη που έχει το Webb βλέπουμε είτε αντικείμενα μακριά είτε παγωμένα. Βλέπουμε για παράδειγμα μακρινούς γαλαξίες, από τους πρώτους που γεννήθηκαν στο σύμπαν, τη σκόνη στα νεφελώματα που λάμπει. Βλέπουμε κομμάτια που δεν θα βλέπαμε με τα μάτια μας» σημείωσε. 

Οταν ήρθαν οι πρώτες εικόνες από το James Webb «είναι αστείο, μοιάζει όπως το προβάλλουν στις ταινίες. Είμαστε όλοι σοβαροί με τα ακουστικά μας αλλά όταν ήρθαν οι πρώτες εικόνες όλοι σταματούσαν τη δουλειά τους και πανηγύριζαν. Ιδιαίτερα τις πρώτες εικόνες του MIRI που είναι το όργανο που είμαι εγώ, το δικό μας, ήταν ιδιαίτερη στιγμή. Ολη η ομάδα μαζεύτηκε στο κέντρο ελέγχου και φωνάζαμε από τη χαρά μας». Οσο για την τοποθεσία του τηλεσκοπίου: «το James Webb βρίσκεται στο Λαγκράνζ 2 και είναι ένα σημείο όπου έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι βαρυτικές δυνάμεις ήλιου και γης δημιουργούν μία τροχιά που ακολουθεί τη γη. Οπότε περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο με ίδια ταχύτητα όπως η γη και υπάρχει συνεχή επικοινωνία. Βρίσκεται όμως και μακριά από τη γη για να μην επηρεάζεται από το φως». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA