Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την απόρριψη του αιτήματος αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου προκειμένου ο κατηγορούμενος να διορίσει, αν θέλει, συνήγορο. Ο δικηγόρος του Δημήτρης Παπαδέλης, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του υπέρ της αναβολής, προσκόμισε ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής της ΧΑ από τις 6 Ιουνίου νοσηλεύεται με σύνδρομο Long Covid και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Σύμφωνα με τα έγγραφα, εμφανίζει έκπτωση αντανακλαστικών, ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική. Λόγω αυτών ο ασθενής χρειάζεται 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του. 

Διαβάστε ακόμη: Πέτρος Φιλιππίδης - μάρτυρας: «Την κόλλησε στο τραπέζι και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό»

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πως θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πως θα τον υπερασπιστώ;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Παπαδέλης.

Αντίθετος στην αναβολή ο Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός αντιτάχθηκε στην αναβολή δηλώνοντας στο δικαστήριο: «Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου 13 ετών».

Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι από τα ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα. Επισημάνθηκε ότι στο προσωπικό ιστολόγιο του υπάρχει πρόσφατος σχολιασμός της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιγνάδη, πράγμα που -όπως τόνισε ο Κ. Παπαδάκης- καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα». Την απόρριψη του αιτήματος αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας.

Ένταση στο δικαστήριο

Στην δικαστική αίθουσα επικράτησε ένταση όταν οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «δικονομική αταξία», με την πρόεδρο να καλεί τους αστυνομικούς ζητώντας να επιβληθεί η τάξη. Οι υπερασπιστές διαμαρτυρήθηκαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή» και «να φέρετε τα ΜΑΤ», ενώ και ο Κ. Παπαδάκης σχολίασε πως «η αστυνομία δεν είναι για τους συνηγόρους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA