Μενού
  • Α-
  • Α+

Σταμάτησε μετά από 68 ημέρες την απεργία πείνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου πραγματοποιούσε απεργία πείνας επειδή δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του για υφ’ όρον αποφυλάκιση. Σε δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως η διακοπή θα είναι προσωρινή και ζήτησε συγγνώμη από όσους τον στήριξαν επειδή «δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους» που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.  

Διαβάστε ακόμη: Πονοκέφαλος στην ΕΛΑΣ για τα νέα κρούσματα αστυνομικής βίας στα επεισόδια για τον Μιχαηλίδη - Διατάχθηκε ΕΔΕ 

Η δήλωση του Γιάννη Μιχαηλίδη για τη διακοπή της απεργίας πείνας: 

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο. Η διακοπή είναι προσωρινή. Κάποιοι απ’ τους λόγους είναι οι προφανείς. Κάποιοι δεν είναι. Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν που δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους δημόσια αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθω, θα εξηγήσω αναλυτικά δημοσίως τους λόγους που επέλεξα την προσωρινή διακοπή.

Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που δικαιούμαι και ευελπιστώ να μη χρειαστεί να επανέλθω. Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί. Μοναδική επιτυχία της απεργίας πείνας μέχρι στιγμής ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις του. Όσον αφορά το ανάχωμα που επιχείρησα να βάλω, υπήρξαν οι τοποθετήσεις των νομικών, που μεταβάλλουν το κλίμα που έπαιζε, της λογικής «πέτα τους μέσα και πέτα τα κλειδιά». Το προσωπικό μου αίτημα όμως παραμένει στον αέρα. Και η δέσμευσή μου ότι δεν θα σταματούσα, αυτή τη στιγμή φαντάζει προδομένη. Αυτό με βαραίνει φυσικά, και ας γνωρίζω ότι η πρόθεσή μου είναι -αν χρειαστεί- να συνεχίσω σε πιο γόνιμο χρόνο στο άμεσο μέλλον. Αλλά όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα και ελπίζω να μην χρειαστεί να ειπωθούν.

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσους πήραν θέση, όσους τοποθετήθηκαν, όσους υπερέβησαν τους κοινωνικούς τους ρόλους επειδή κυριάρχησε η ενσυναίσθηση. Αλλά κυρίως όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την επιβεβλημένη σιωπή, όσους ξυλοκοπήθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όσους ρίσκαραν και όσους πείνασαν στις φυλακές. Στους τελευταίους οφείλω τη ζωή μου. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αναστείλω.

Αυτά προς το παρόν. Εξακολουθώ να προσβλέπω στην άμεση απελευθέρωσή μου.

Όλα συνεχίζονται…»

Γιάννης Μιχαηλίδης: «Οχι» στην αποφυλάκιση από το Συμβούλιο Εφετών

Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε την Πέμπτη (28/7) το αίτημα αποφυλάκισης με το σκεπτικό πως υπάρχει κίνδυνος διάπραξης νέων αδικημάτων από τον κρατούμενο. Οι δικαστές, περιγράφοντας λεπτομερώς την πορεία του κρατούμενου, ο οποίος το 2019 είχε αποδράσει από τις φυλακές στις οποίες εξέτιε ποινή από το 2013, εξηγούν πως «αν και ο κρατούμενος ισχυρίζεται ότι ο λόγος που απέδρασε ήταν ότι είχε ενημερωθεί πως στο εξής θα αποστερούνται των εκπαιδευτικών αδειών και ότι δεν είχε άλλη διέξοδο, ουδόλως αναφέρεται στην μεγάλη και ιδιαίτερη επικίνδυνη δράση που ανέπτυξε, αμέσως σχεδόν, την απόδραση του, παρά μόνο ισχυρίζεται ότι ως καταζητούμενος, δεν είχε άλλο τρόπο να επιβιώσει, ωστόσο, αυτή η επιλογή του να αποδράσει και να προχωρήσει σε ένα νέο κύκλο βαριάς εγκληματικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητης αναφορικά με το λόγο τον οποίο επικαλείται στο υπόμνημα του και στην έφεση του, καταδεικνύει σαφώς τόσο την σταθερή ροπή του προς το έγκλημα, με στοιχεία έντονης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όσο και το ότι η πολυετής παραμονή του στο κατάστημα κράτησης από την 1/2/2013 εως και την 7/6/2019 δεν συνέβαλλε καθόλου στο σωφρονισμό του».

«Προσχηματικά καλή» χαρακτηρίζεται στο σκεπτικό του βουλεύματος η διαγωγή του Γιάννη Μιχαηλίδη, καθώς -όπως αναφέρουν οι δικαστές- «μέχρι τότε είχε τιμωρηθεί με την απόφαση 3 / 21.1.2014 του πειθαρχικού συμβουλίου του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού με την – διαγραφείσα σήμερα – ποινή του περιορισμού σε ειδικό κελί κράτησης για πέντε ημέρες και την ποινή των 35 βαθμών συνολικά για τις πράξεις της άσκησης βίας, της απείθειας και τον ύβρεων κατά μελών του προσωπικού».

Καταλήγοντας οι δικαστές αναφέρουν πως το χρονικό διάστημα από την αναφυλάκιση του κρατούμενου στις 29 Ιανουαρίου 2020 μέχρι και σήμερα και η καλή διαγωγή του εντός αυτού του διαστήματος, «δεν κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα περί της ελλείψεως επικινδυνότητας του για την τέλεση και νέων αξιόποινων πράξεων, αν αφεθεί ελεύθερος, διότι το χρονικό σημείο της συμπλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων αποφυλακίσεως του πλησίαζε και η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων από εκείνον θα ισοδυναμούσε με (παράλογη) έκφραση βουλήσεως της παραμονής του στην φυλακή. Η διαγωγή του λοιπόν κατά τον πρόσφατο χρόνο είναι προσχηματικά καλή και η απόλυτη αναγκαιότητα στην συνέχιση της κράτησης του για την αποτροπή τέλεσης άλλων αδικημάτων παραμένει. Ειδικότερα αυτή η κρίση – περί της κατ’ επίφαση καλής διαγωγής του – δεν είναι αυθαίρετη, αλλά στηρίζεται σε σταθερή βάση, την οποία ο ίδιος ο κρατούμενος δημιουργούσε, δοκιμαζόμενους κατά το χρόνο της ελεύθερης διαβίωσης του, που παρανόμως ανέκτησε με την απόδραση του, ενώ γνώριζε πολύ καλά τις δυσμενείς συνέπειες της μη συμμόρφωσης του με την νομιμότητα, που τελικά της αποδέχτηκε επιλέγοντας συνειδητά και με διάρκεια της σοβαρή εγκληματική δράση».

Γιάννης Μιχαηλίδης: Αντιδράσεις για τα επεισόδια στην πορεία 

Στο μεταξύ, στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει βίντεο όπου γίνονται καταγγελίες για αστυνομική βία στις πορείες αλληλέγγυων στον Μιχαηλίδη την Πέμπτη (28/7). Στο ένα βίντεο αστυνομικός χτυπά με γροθιά στο πρόσωπο διαδηλωτή που ήδη έχει συλληφθεί από συναδέλφους του και οδηγείται σε περιπολικό προκειμένου να προσαχθεί στην ΓΑΔΑ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στο δεύτερο φαίνεται άλλος αστυνομικός της ίδιας υπηρεσίας να επιτίθεται εναντίον διαδηλωτή, να τον πετά στο έδαφος και στην συνέχεια να τον κλωτσά με μανία ακόμη και στο κεφάλι.

https://streamable.com/3e5mdr

Η συγκέντρωση αυτή πραγματοποιήθηκε από ομάδες αντιεξουσιαστών ως διαμαρτυρία στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας να απορρίψει το αίτημα του Γιάννη Μιχαηλίδη για αποφυλάκιση. Ο Μιχαηλίδης, που έχει γίνει γνωστός ως ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» βρίσκεται σε απεργία πείνας.

Στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου βάρυνε το γεγονός ότι μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Τίρυνθας το 2019, όπου εξέτιε ποινή για την ένοπλη ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης, διέπραξε και άλλη ληστεία σε τράπεζα στην Αχαΐα, ενώ όταν εντοπίστηκε και συνελήφθη το 2020 στην Αγία Παρασκευή από ομάδες της Αντιτρομοκρατικής, μετέφερε στο αυτοκίνητό του ολόκληρο οπλοστάσιο, ακόμη και πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ.

To Reader επικοινώνησε με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα νέα αυτά κρούσματα βίας. Η απάντηση είναι πως τα περιστατικά αυτά είναι σε γνώση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, και πως θα διαταχθεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και για τα δύο περιστατικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA