Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τις 31 Οκτωβρίου προσδιορίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι,τον Ιούλιο του 2018,που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, εγκαυματίες και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν 21 κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος. Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνεται και ένας ιδιώτης ο οποίος θα δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.

Ζητούν αυτεπάγγελτη δίωξη για κακουργήματα οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της περιοχής ωστόσο, δεν αρκούνται στο υπάρχον κατηγορητήριο και ζητούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο να ασκήσει διώξεις για κακουργήματα. Συγκεκριμένα κατέθεσαν υπόμνημα στο οποίο ζητούν να διερευνηθεί η τέλεση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή σε βάρος των 103 νεκρών της φονικής φωτιάς στο Μάτι, ζητούν θύματα και συγγενείς θυμάτων. Σε αναφορά τους που κατέθεσαν στις 27 Ιουλίου, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βασίλη Ταουξή και Λουκά Πουρσανίδη ζητούν από τον Ανώτατο Εισαγγελικό λειτουργό να παρέμβει καθώς με το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται 21 άτομα μόνο για πλημμελήματα ενώ, όπως σημειώνουν:

«Τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Τη διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων…Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση.»

Ειδικότερα, οι αιτούντες ζητούν από τον κ. Ντογιάκο να παραγγείλει «τη δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων και την ποινική διερεύνηση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος επί του οποίου δεν έχει αποφανθεί μέχρι σήμερα με τρόπο δεσμευτικό και αμετάκλητο η δικαιοσύνη. Να παραγγείλετε ομοίως τη δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκάλυψης του αδικήματος και υπόθαλψης των υπαίτιων. 

Να εξετάσετε αυτεπαγγέλτως το ενδεχόμενο ασκήσεως αναιρέσεως κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών ως προς τις διατάξεις του με τις οποίες κρίνεται αναρμόδιο, για την παραγγελία ανακρίβειες για το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά παραλείπεται κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για την επιβεβλημένη διερεύνηση κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας και του συναφούς δικαστικού και υπηρεσιακού καθήκοντος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA