Μενού
pinakothiki
Εθνική Πινακοθήκη | Instagram, eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αποφυλακίζεται ο διαρρήκτης της Εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο χρόνο και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Ο 6ος Τακτικός Ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, έκανε δεκτή την αίτησή του και διέταξε την αποφυλάκιση του με « βραχιολάκι».

Η κλοπή των έργων τέχνης αφορούσε σε ένα ζωγραφικό έργο του Πάμπλο Πικάσο διαστάσεων 56 επί 40 εκ. με θέμα γυναικείο κεφάλι του 1939, ένα του Piet Mondrian διαστάσεων 35 επί 44 εκ. με θέμα Μύλος, του 1905, και ένα του Guglielmo Caccia, διαστάσεων 27 επί 16, 8 εκ. με θέμα ο Άγιος Diego de Alcala των αρχών του 17ου αιώνα,χωρίς υπογραφή. Τα δύο από τα τρία κλαπέντα έργα που βρέθηκαν, επιστράφηκαν με βάση σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η κλοπή του αιώνα

Το 2012 ο δράστης είχε παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης και έκλεψε μεταξύ άλλων το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1939 (δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στην Κατοχή).

«Η αποδοχή της αιτήσεως αποφυλάκισης του εντολέως μου από τον κ. Ανακριτή, είναι πράξη απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία . Ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Picasso , δεν θα επέστρεφε ποτέ στην κυριότητα της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ελληνικού Λαού , εάν δεν υπήρχε η επιθυμία, η βούληση και η πλήρης συνεργασία αλλά και η έμπρακτη μεταμέλεια του εντολέως μου, πράγμα το οποίο η Δικαιοσύνη εκτίμησε και έλαβε σοβαρά υπόψιν της. Θεωρώ ότι ο κ. Σαρματζόπουλος, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει, ελεύθερος πλέον, τους φυσικούς του δικαστές θα κριθεί με νηφαλιότητα και επιείκεια» δήλωσε ο δικηγόρος του Σάκης Κεχαγιόγλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA