Μενού
  • Α-
  • Α+

Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και στο προσκήνιο έρχεται το φθινόπωρο με τους ειδικούς να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τα μέτρα που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν για την αποτροπή της έξαρσης κάποιου νέου κύματος κορονοϊού. Η επιστροφή στην καθημερινότητα «φουντώνει» την ανησυχία πολιτών αλλά και επιστημόνων αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως δεν προβλέπεται να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, εκτός από χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Μάλιστα, αυτό ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Ο προσανατολισμός είναι να μην βάλουμε μέτρα παρά μόνο αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχουμε αποδείξει ως υπουργείο ότι τα μέτρα τα παίρνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά, φαίνεται πως αυτή θα γίνει χωρίς μάσκες. Η «Real News» της Κυριακής αναφέρει πως η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, πλην όμως ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα σχολείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να διαφοροποιήσει την προσέγγιση από την υποχρεωτικότητα στην υιοθέτηση των μέτρων που θα είναι ήπια αλλά θα προσφέρουν προστασία εφόσον εφαρμοστούν σε σταθερή βάση. Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα:

  • Προαιρετική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή και εξωτερικούς χώρους με υψηλό συνωστισμό
  • Επικαιροποίηση εμβολιασμού και πραγματοποίηση εμβολιασμού.
  • Παραμονή στο σπίτι με την παραμικρή υπόνοια συμπτωμάτων

Διχασμός στους ειδικούς

Ο λόγος που υπάρχει διχογνωμία στους ειδικούς είναι η… απειλή της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» καθώς οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα». Υπάρχει η μία πλευρά που εκφράζει την ανησυχία της για «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορονοϊού και νέο κύμα το φθινόπωρο και η άλλη που υποστηρίζει ότι αυτή η υποπαραλλαγή δεν θα επικρατήσει στη χώρα μας. 

«Πρέπει ο χειμώνας που θα έρθει να είναι καλύτερος αρκεί να προσέξουμε 2 μεγάλα “αγκάθια”» επισήμανε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. «Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή, η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δέλτα, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ομικρον, αυτή που ονομάζουμε «Κένταυρος» που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές. Δεύτερον να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών. Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022 δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια» τόνισε.

Η «Κένταυρος» – όπως και η Ομικρον 5 – είναι υποπαραλλαγή της Ομικρον. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας.  Το εν λόγω στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η «Κένταυρος» θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Ομικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Τζανάκης: Οποιος επιστρέφει από διακοπές να κάνει τεστ

Ο προβληματισμός στους πολίτες, ωστόσο, παραμένει καθώς ολοένα και περισσότερο εργαζόμενοι επιστρέφουν από την καλοκαιρινή άδεια και αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να κάνουν rapid test πριν δώσουν το «παρών» στην εργασία τους. Ανάλογος είναι ο προβληματισμός και στην επιστημονική κοινότητα. Για την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Το επιδημιολογικό περιβάλλον που υπάρχει τώρα καθώς και η φάση της σχέσης που έχουμε με τον κορονοϊό, επιβάλει αυτή τη στιγμή να μην παρθούν ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία για τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Επιβάλλεται κάποιος που επιστρέφει από διακοπές να είναι πολύ προσεκτικός. Με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να κάνει τεστ, να βάζει μάσκα όταν συναντά τους υπόλοιπους συγγενείς. Γιατί όχι για δυο-τρεις ημέρες να καθίσει σε μια ιδιότυπη καραντίνα», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA