ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/08/2022 11:07

Σχολεία: Τι αλλάζει τη νέα χρονιά - Τι ισχύει με τις τάξεις, το ολοήμερο και τους εκπαιδευτικούς

Καινοτομίες κι αλλαγές στην εκπαίδευση αναμένονται με το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου για τη νέα σχολική χρονιά - Επεκτείνεται το ολοήμερο σχολείο, γίνεται διαδραστική η διδασκαλία - Ολες οι αλλαγές

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σχολεία: Τι αλλάζει τη νέα χρονιά - Τι ισχύει με τις τάξεις, το ολοήμερο και τους εκπαιδευτικούς
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023 με την ευχή όλων να αρχίσει και να ολοκληρωθεί το έτος με δια ζώσης εκπαίδευση ύστερα από τα προηγούμενα χρόνια που η Παιδεία ταλανίστηκε από τον κορονοϊό και τα μέτρα που κράτησαν μαθητές κι εκπαιδευτικούς μακριά από τις τάξεις. Σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναμένονται αλλαγές και καινοτομίες ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, στις τάξεις θα βρεθούν σχεδόν 8.600 νέοι εκπαιδευτικοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια στα οποία δεν είχε γίνει κανένας μόνιμος διορισμός.

Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης: Αν ληφθούν μέτρα θα είναι ήπια - Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Στη φετινή σχολική χρονιά επεκτείνεται χρονικά το ολοήμερο σχολείο από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., με στόχο αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου. Παράλληλα αναβαθμίζεται το περιεχόμενο, με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.) με περισσότερες παροχές από τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Η εφαρμογή ξεκινά στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά (περίπου 5.000) χωρίς κριτήρια εγγραφής.

Διαφορετική θα είναι η εικόνα που θα συναντήσουν οι μαθητές και μέσα στις αίθουσες καθώς θα υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Ερχεται ο παιδαγωγικός σύμβουλος

«Πρεμιέρα» κάνει και ο παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας. Ο ρόλος του θα είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα ο Ενδοσχολικός Συντονιστής θα συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης. Κομβική θα είναι η νέα σχολική χρονιά καθώς υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτικά:

  • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη
  • Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο
  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων
  • Οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών
  • 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας
  • Διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων: από 62 σε 120
  • Ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων,
  • Αξιολόγηση στα σχολεία
  • Τράπεζα Θεμάτων στην Α, Β & Γ΄ Λυκείου
  • Ενισχυτική διδασκαλία Ειδικών Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων

Ταυτόχρονα διορίστηκαν περίπου 6.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και έγινε πράξη ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρία. Επίσης εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των προσφύγων μαθητών στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα (για πρώτη φορά σε ποσοστό-ρεκόρ της τάξης του 95%) με ίδρυση τμημάτων Υποδοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ