Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Ντουμπλουπινάρ ήταν μια περιοχή πολύ κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. Η περιοχή αυτή έμελλε να είναι το θέρετρο της τελευταίας μάχης που έδωσε ο ελληνικός στρατός στο πλαίσιο της Μικρασιατικής εκστρατείας. Από εκείνο το σημείο και έπειτα η χρόνος για την Καταστροφή της Σμύρνης μετράει αντίστροφα. Τίποτα από εκεί και πέρα δε θα μπορούσε να σταματήσει τις στρατιές του Κεμάλ. Είναι η ημέρα που η καταστροφή του ενός έγινε ο θρίαμβος του άλλου με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι Τούρκοι γιορτάζουν τη 30η Αυγούστου ως τη «Ημέρα της Νίκης», μια από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές τους.

Η Μικρασιατική εκστρατεία που εκτυλίχθηκε σε Μικρασιατική καταστροφή

Την άνοιξη του 1921, η διοίκηση του ελληνικού στρατού έλαβε μια απόφαση η οποία σηκώνει μπόλικη συζήτηση ακόμα και σήμερα με αυτούς που είναι υπέρ αλλά και αυτούς που είναι κατά να έχουν τα (η αλήθεια είναι ισχυρά) επιχειρήματα τους. Η ιστορία, ωστόσο, δε γράφεται με τα «αν». Η ιστορία γράφεται με γεγονότα και ένα τέτοιο γεγονός είναι η απόφαση να προελάσει προς την Άγκυρα ο καταπονημένος από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ελληνικός στρατός προκειμένου να εξαλείψει την ολοένα αυξανόμενη απειλή των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ.

Όσο πιο βαθιά στην Τουρκία έμπαινε ο ελληνικός στρατός τόσο μεγαλύτερα ήταν τα προβλήματα που εμφανίζονταν. Σημαντικότερο από αυτά ο ανεφοδιασμός αλλά και η επικοινωνία με τα μετόπισθεν. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1921 η οποία πρόοδος είχε γίνει στο μέτωπο φάνηκε πως «έσβηνε» με τα προβλήματα που δημιουργούνταν στα μετόπισθεν. Επιτυχίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο ελληνικός στρατός έφτασε να καταλάβει καίριας στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες όπως το Εσκί-Σεχίρ και το Αφιόν-Καραχισάρ), χωρίς όμως να καταφέρει επί της ουσίας να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον τουρκικό στρατό ή ακόμα περισσότερο να εξαλείψουν την τουρκική απειλή που ήταν ο αντικειμενικός στόχος της εκστρατείας.

Επιπλέον, ο Κεμάλ δούλευε και παρασκηνιακά και κατάφερε να πετύχει μια διπλωματική νίκη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Ως αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού με μυστική συμφωνία με τους Γάλλους (Συνθήκη της Αγκύρας, 20 Οκτωβρίου 1921) ακύρωσε τη συνθήκη των Σεβρών, ενώ παράλληλα οι Γάλλοι εγκατέλειψαν την Κιλικία αφήνοντας άφθονο πολεμικό υλικό στα χέρια των Τούρκων.

Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ που γνώριζε πως από τους 177.000 Έλληνες στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκστρατεία είναι ζήτημα αν μάχιμοι ήταν οι 70.000 καθώς οι άλλοι απασχολούνταν σε πάρεργα και διοικητικές υπηρεσίες, εκτίμησε πως είχε έρθει η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης. Δυστυχώς, για την Ελλάδα, λίγες ημέρες αργότερα, δικαιώθηκε.

«Στόχος μας η Μεσόγειος»

Αυτό ήταν το σύνθημα το οποίο έδωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, μια ημέρα σαν σήμερα, στους στρατιώτες του όταν ξεκίνησαν την αντεπίθεση στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το παράγγελμα. Την επόμενη κιόλας ημέρα οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να διώξουν από την περιοχή τον ελληνικό στρατό.

Η νίκη αυτή ανέβασε το ηθικό των Τούρκων και έριξε στα τάρταρα το αντίστοιχο των Ελλήνων. Τα χειρότερα, ωστόσο, ήταν μπροστά. Μια ημέρα σαν σήμερα, δόθηκε η κρισιμότατη μάχη Ντουμλούπιναρ. Ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε παταγωδώς. Αλλά το ζήτημα δεν ήταν αυτή καθεαυτή η ήττα στη συγκεκριμένη μάχη. Το ζήτημα είναι πως από εκείνο ακριβώς το κομβικό σημείο και έπειτα για τους Τούρκους υπήρχε μόνο η προέλαση και για τους Έλληνες μόνο η οπισθοχώρηση σε μια πορεία που κατέληξε, μερικές ημέρες αργότερα, στην προκυμαία της Σμύρνης με όλα τα τραγικά που βίωσε εκεί ο ελληνισμός.

Κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται με κάθε επισημότητα και πλήθος εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις στρατιωτικές παρελάσεις που διεξάγονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Σε κάθε γωνιά της χώρας πραγματοποιούνται μεγαλοπρεπείς τελετές με τιμώμενο πρόσωπο τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και ύμνους προς τις  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο πιο επιβλητικός εορτασμός γίνεται στην Άγκυρα. Η πιο παραστατική παρέλαση λαμβάνει χώρα στην παραλιακή ζώνη της Σμύρνης, όπου αναπαρίσταται η κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους στις 9 Σεπτεμβρίου με έκδηλα ανθελληνικό χαρακτήρα και αναπαραστάσεις της εισόδου σε αυτήν των κεμαλικών στρατευμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA