Μενού
  • Α-
  • Α+

Οργή και θλίψη για τις σκοταδιστικές απόψεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου έχει κατακλύσει το πανελλήνιο και φυσικά το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βράζουν για τον κληρικό, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι οι γυναίκες που βιάζονται ουσιαστικά συναινούν και αν μένουν έγκυες θα πρέπει να γεννούν τα παιδιά του βιαστή τους. «Δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε κιόλας» είπε χαρακτηριστικά για τις γυναίκες θύματα βιασμών, ενώ για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που ενδεχομένως προκύψουν από το εκ των πλέον ειδεχθών κακουργημάτων το παιδί «θα πρέπει να γεννηθεί και μετά να υπάρχει κάποια πρόνοια...».

Διαβάστε ακόμη: Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Οταν τασσόταν υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων με συνέντευξη στο Penthouse

Για να υπερθεματίσει ο Χρυσόστομος, είπε στο ίδιο μήκος κύματος και χωρίς να... ιδρώνει το αυτί του από τις παραινέσεις των παρουσιαστών της εκπομπής του ΣΚΑΪ για να το... μαζέψει ότι «μπορεί να είμαι καλόγερος, παπάς, αλλά τα ξέρω εγώ αυτά...». Η συζήτηση έγινε με αφορμή το κυριακάτικο κήρυγμα στις εκκλησίες κατά των αμβλώσεων σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου που τάσσεται κατά της άμβλωσης.

Η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με ανάρτησή της στο Twitter καυτηρίασε τις δηλώσεις του Χρυσοστόμου, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έγραψε στην ίδια πλατφόρμα από την πλευρά του: «Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Θέση πήρε και η Ντόρα Μπακογιάννη κι όσο περνά η ώρα ολοένα και περισσότεροι καταδικάζουν τις δηλώσεις του Χρυσόστομου. Η κυρία Μπακογιάννη έγραψε στο Twitter τα εξής: «Προς Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Δωδώνης: Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!»

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!», αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια. Η εκκλησία, όπως γνωρίζουμε, αποδίδει στη γυναίκα ισότιμη θέση με τον άνδρα και προωθεί μάλιστα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων.

Ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής είναι εγκληματίας. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου, σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου έγραψε στο Twitter: «Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και "κυνηγιού μαγισσών", που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα»

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, έντονα αντέδρασαν ο Παύλος Χρηστίδης και η Ζέφη Δημαδάμα, με τον πρώτο να γράφει χαρακτηριστικά: «Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τις γυναίκες, το βιασμό, τη συναίνεση είναι μεσαιωνικές._», ενώ η δεύτερη ανέφερε: «Δηλώσεις όπως αυτες του Μητροπολίτη Δωδώνης “καμιά γυναίκα δεν βιάζεται χωρίς να το θέλει” είναι καταδικαστέες και επιβάλλεται να παρέμβει η πολιτεία και η Ιερά Σύνοδος - ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αρκετά με το σκοταδισμό!».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

H Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε από την πλευρά της: «Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι « ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.

Κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην πατρίδα μας. Έχουμε χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανένα για να ασκηθούν. Η ζωή προχωράει, τα δικαιώματα διευρύνονται και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητεί».

Πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αν και πώς θα τοποθετηθεί η Ιερά Σύνοδος για τον μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA